Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linköpings Susanna Tapani jublar efter att ha gjort mål i första SM-finalen. Finländskan värvades in under slutspelet av Linköping, ett faktum som kan leda till regeländring inför nästa säsong. Arkivbild.

Kritik kan ändra slutspelsupplägg

Det nya slutspelsupplägget i SDHL har kritiserats – nu öppnar ligan för att göra förändringar till nästa säsong.

Lindeberg är på det stora hela nöjd med slutspelet i damligan som denna säsong utökats till bäst av fem matcher från tidigare bäst av tre. Fyra av sex hittills spelade matchserier har slutat med 3–0 i matcher och de två övriga har gått till fyra matcher.

- Det blir mer sportsligt rättvist med bäst av fem. Om vi bestämmer oss för att ha det här nästa år också så tror jag att det kommer att bli jämnare, säger hon.

Däremot finns det detaljer i upplägget som har kritiserats.

Få hemmamatcher

Som att högst rankade lag bara spelar en av de tre första matcherna i varje slutspelsomgång på hemmaplan och därmed har de lägre rankade lagen fått fler hemmamatcher. Grundseriesegraren Luleå har exempelvis bara spelat tre av sju matcher på hemmaplan och har sina två närmaste finalmatcher på bortaplan i Linköping i helgen.

- Jag förstår kritiken, men när vi satt och hade den här diskussionen för ett år sedan så lät det som det bästa alternativet. Med facit i hand så kanske det inte var det. Det är därför vi behöver utvärdera för att se vad vi kan göra bättre till nästa säsong, säger Lindeberg.

TT: Det låter som att det blir en förändring?

- Utan att säga för mycket behöver vi i alla fall se vilka andra alternativ som finns.

Sena värvningar

En annan kritik är att damerna hade samma datum för transferfönstrets stängning som herrarna (15 februari). Då hade redan slutspelet börjat och några lag förstärkte, bland annat Linköping som tog in tre nya spelare. Finländska stjärnan Susanna Tapani, målskytt i första finalen, var en av dem.

- Det är också en sak som är högt på agendan och där måste vi prata med Svenska ishockeyförbundet för att se om vi kan ha en särskild skrivning för damserierna. Personligen skulle jag vilja ha deadline runt den 17 januari, säger Lindeberg.

SDHL kommer att ta beslut om eventuella förändringar efter att finalserien är över.