Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Krafth om VAR: Saker jag inte visste

Tidigare Fifa-domaren Jonas Eriksson fick en pratstund med Sveriges VM-spelare. Ämnet: videodomarsystemet VAR.

Eter tisdagens träning på Friends arena fick landslaget besök av Jonas Eriksson. Den tidigare Fifa-domaren var inbjuden till spelarhotellet för att förklara hur videodomarsystemet VAR (video assistant referees) är tänkt att fungera under VM i Ryssland.

- Nu ska linjedomarna, om det är offside och de är lite osäkra, hålla nere flaggan och låta laget gå på avslut. Sedan kan domarna gå tillbaka och kolla. Men om de blåser av och det inte var offside, då kan de sedan inte döma mål, säger Emil Krafth i sin korta resumé av Erikssons redogörelse.

- I allmänhet ska man spela färdigt alla situationer och att varje mål kommer att granskas.

"Konstigt"

Ola Toivonen:

- Det är skönt att veta att det verkar vara ordning och reda i den där bussen som står utanför arenan, säger han.

- Nu förstår jag hur kommunikationen mellan bussen och domarna fungerar. Det ska bli spännande, men det kommer nog att bli konstigt med avbrotten. Det blir speciellt, men det var mycket bra att få informationen​.

Om systemet är bra eller dåligt råder det olika meningar om, men det som några av spelarna är överens om är att VAR inte får leda till att matcherna påverkas negativt.

- Precis som med allting tar det lite tid inne det är fulländat. I dagsläget kanske det tar någon minut extra, någon sekund för mycket men det är så det är och alla vet om det nu, säger Oscar Hiljemark.

- Ibland tycker jag att det blir lite petigt, och det tar bort lite av charmen med fotbollen, säger Emil Krafth.

Jobbigt mentalt

Ludwig Augustinsson, som har haft VAR i Tyskland, är inne på att videodomarsystemet kan komma att påverka spelare negativt under VM.

- Har man precis gjort mål och domaren sedan går tillbaka 30 sekunder – vilket kan hända, det händer i Bundesliga – och tar en frispark och ger gult kort till vår spelare... Det är ganska jobbigt mentalt, säger han.