Straffsparkar underhåller

ANNONS
|

Det finns väl inget som engagerat fotbollsvärlden som fenomenet att avgöra matcher i stora mästerskap via straffsparkar.

Orättvist, ett lotteri, man kan lika gärna kasta pil för att få fram ett avgörande.

Ja, kritikerna är många och det finns enskilda spelare som missat avgörande straffar och blivit syndabockar för uteblivna medaljer som aldrig blivit sig själva igen.

Man kan tycka vad man vill, men finns det egentligen ett annat sätt att få fram ett avgörande? De gamla grekerna körde efter taktiken att matchen skulle pågå till någon låg på rygg, men det är knappast ett alternativ i dessa tider där tv-tider styr det mesta.

ANNONS

Själv tycker jag det är ganska fascinerande. 110 minuter in i matchen börjar jag se fram emot en straffsparkstävling. Ja, om inte Sverige är med för då är ju utgången given. Eller?

Tre matcher i VM i Brasilien har hittills tvingats till straffsparksavgörande, och i samtliga fall tycker jag ändå rättvisa har skipats. Brasilien och Costa Rica i åttondelsfinalerna och Holland i kvarten häromdagen.

Nu är det dags för semifinaler, agnarna har skiljts från vetet som det heter och fortfarande är mina favoriter, Holland, med i leken.

De flesta har menat att drömfinalen är Argentina mot Brasilien. Jag hävdar att fotbollsmässigt så är Holland och Tyskland inte så dumt det heller.

VM har utvecklats till ett mästerskap mellan Europa och Sydamerika och inget annat var väl att vänta heller.

Det kan mycket väl bli en heleuropeisk final den 13 juli. Tyskland kan slå ett Brasilien utan sitt viktigaste vapen, Neymar. Och Holland kan kontra ut ett spelförande Argentina på onsdag.

Men statistiskt så är det inte mycket som talar för det. Brasilien vann i Sverige -58, annars har det inte varit någon icke arrangerande kontintent som tagit hem spelet.

Frånsett Costa Rica så har det varit ett VM utan några som helst sensationer. De lag som det snackades mest om inför VM är i semifinal.

ANNONS

Samtidigt kan man konstatera att småländerna närmar sig de stora fotbollsnationerna. De tränar lika hårt, många av spelarna finns i de stora ligorna och de har tränare som är mer taktiskt drivna jämfört med tidigare år.

Det kommer att innebära att framtidens VM kommer att bli ännu bättre och än mer ovissa än det i Brasilien 2014.

Heja Holland!

ANNONS