Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

MIkael Martinsson: Mot det svarta hålet

KRÖNIKA. Division ett sägs vara det svarta hålet i svensk fotboll. Fem halländska lag vill ner i det hålet!

Arenakrav från Svenska fotbollsförbundet, spelare som helst vill vara heltidsfotbollspelare och få betalt därefter. Hård satsning som innebär ekonomiskt vågspel för klubbarna och spelare som får kämpa livet ur sig för att få livet att gå ihop.
Det är med skräckblandad förtjusning som våra halländska lag går in i serien som kan föra något av dem upp i ettan och ner i det svarta hålet.
Årets division 2 sydvästra Götaland är en riktig hallandsserie. Fem lag finns med i serien och det vittnar om att vårt landskap skapar spelare av hög klass. Jag tror att Halmstads BKs, och på senare år Falkenbergs FFs och Varbergs Bois framgångar nu börjar ge ringar på vattnet.

Klubbarna sprider spelare till lagen längre ner i serierna och de kommer från professionella miljöer och det sätter prägel på klubbarna de kommer till. Dessutom har även föreningarna i sig blir mer och mer professionella.
Kanske borde det gå några fler spelare andra vägen än vad det gör. Nu var det bara Vinbergs IF som blev brandskattat uppåt i och med Johan Lassagård till Falkenbergs FF och Sebastian Möller till Gais. Det var ju också nära att Varbergs Gifs Kreshnik Kameraj blivit Boisare.
Men jag tror att det finns utrymme för fler lokala spelare från tvåan till Superettan eller Allsvenskan. För talangerna finns.
Hur går det då?
Den eviga frågan. I vilket fall som helst har vi begåvats med två intressanta debutanttränare i Vinbergs Michael Svensson och Tvååkers Mattias Lindström. Jag tror att båda är helt rätt för sina lag.
Vinberg har tappat mycket kompetens på spelarsidan, nästan en halv startelva och hade man inte tagit in trygge och världsvane Svensson hade man riskerat att stå där vid seriestarten med dåligt självförtroende.

Nu tror jag inte det blir så. Vinberg är en maskin.
Tvååker borde ha klarat sig kvar i ettan förra säsongen med det laget man hade. Och de har matchat mot riktigt hårt motstånd på försäsongen. Gjort bra matcher mot Superettan-lag och i satte dit söderettanlaget Assyriska BK på slutet med 2-1. Där gjorde Perparim Beqaj ett riktigt klassmål med dribblingar från mittplan till målskottet.
Jakob Adolfsson/Beqaj kan bli lagets avgörande duo om man ska ta sig tillbaka till ettan. Man har chansen, även om Halmia ser riktigt bra ut på förhand.
Ullared och framförallt Varbergs Gif får inrikta sig på att hålla sig på behörigt avstånd från nedflyttningsstrecket.
Det kommer att blir många heta derbyn i år och det kan tala emot en halländsk serieseger. Men vi får samtidigt se matcher med nerv och känslor och det är inte fy skam.