Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Mikael Martinsson: Dags för spelare och ledare att sluta ljuga

KRÖNIKA:  Det här inte vilken match som helst. Så sluta hymla spelare och ledare i Falkenbergs FF och Varbergs Bois

Javisst, det är tre poäng som står på spel som i vilken match som helst i Super-ettan. Men en seger i ett derby kan betyda så mycket mer än tre poäng.
För en stad, för ett lag, för en människa.
Jag lyssnar inte när spelare och ledare försöker göra det här till vilken match som helst. Det är nu det ska bränna till; på plan, på läktaren och i hjärtat. Om inte så är vi i mellanmjölkens land. Och där vill vi inte vara på lördag eftermiddag!

Nu är det ju så skönt att det inte blir några kravaller, varken på plan eller vid sidan om; det är vi hallänningar för väluppfostrade för. Men jag vill se lite skön uppkäftig osämja mellan lagen och städerna. Det är uppfriskande. Men när domaren blåst av och vi alla har lagt matchen bakom oss ska vi såklart gå tillbaka till det vanliga livet.
Det finns viktigare saker här i livet än fotboll!
I tennis talar man om det viktiga sjunde gamet. I Superettan kan vi tala om den viktiga tionde omgången. Det är nu som lagen börjar formera sig. Mot toppen, kvar i mellanskiktet eller mot den jävelusiska nedre regionen.
Och det är nu det är dags för prestigederbyt nummer ett. För första gången sedan 2013. Jag räknar inte Varberg mot Halmstad som ett derby i samma klass som vi kommer att få njuta av under lördagen.

Falkenbergs FF är storebror, man har hela tiden legat steget före Varbergs Bois. Inte så att FFF har monumentalt storhetsvansinne och Bois blygt mindervärdeskomplex. Men att Falkenberg har varit bättre än Varberg i fotboll i många år tror jag retar varbergaren på stan. Medan människorna i Falkenberg kunnat se ner på den större staden i norr i takt med att framgångarna kommit.
Jag är säker på att det gnälls en del i de breda fotbollsmassorna i Varberg att FFF haft de framgångarna de haft.
Hur står det till då i lagen? Jag har tidigare skrivit om Falkenbergs ”hela havet stormar-lag” och Varbergs ”Alla vet sin plats-lag”. Lite tjatigt, men så är det nu också.
Hasse Eklund får byta spelare efter spelare i takt med skador, varningar och utvisningar. Jörgen Wålemark behöver bara vicka lite på lilltån för att byta en spelare här och en spelare där. Det skapar arbetsro, men kan också bli lite tråkigt. Spelarna är så säkra på att spela att de kanske tar mycket förgivet.

I Bois blir det ingen 19-åring Superettan-debutant från start som John Björkengren var i Falkenbergs FF förra omgången. Samtidigt går det inte att komma ifrån att FFF nog hade behövt spela med samma lag i några matcher i rad för stabiliteten saknas.
Bois lag ser cementerat ut. I FFF är frågan om Eklund vågar peta David Svensson efter sin avstängning. Jag tror inte det.