Övermod får inte bli Falkenbergs FF:s fall

Tränare efter tränare steg upp på scenen på den allsvenska upptaktsträffen. Tre stora ord fastnade stenhårt hos mig. ”Hålla i bollen”.

ANNONS
|

Något som mer eller mindre alla tränare tryckte på var att laget skulle göra just detta.

Det är ju en rätt skön plattityd, alltså en kliché som är så lätt att säga men svårare att utföra.

Hålla i bollen betyder också ”ha ett eget spel”. Också ett uttryck som ligger bra i en alla tränares mun. Eget spel har väl alla lag förresten?

Såklart är det ju bra att kunna hålla i bollen eftersom motståndaren inte kan göra mål då.

Vad Falkenbergs FF:s Hasse Eklund än säger till sina spelare så kommer inte Falkenbergs FF att hålla i bollen speciellt mycket i Allsvenskan 2016.

ANNONS

Och det är bra det!

För Falkenbergs FF är ett lag som först och främst ska backa hem, stänga av, grovjobba på motståndarens smalben, dela ut tjuvnyp, utnyttja misstag och vara allmänt jobbiga och förbannade som David Svensson på bilden ovan.

Och så helt plötsligt vända på spelet från en kant till en annan och i en osande snabb kontring sticka hål i motståndarens försvar.

De ska också vara fullständigt koncentrerade på offensiva fasta situationer. Där finns också målen att hämta.

FFF håller inte i bollen mot IFK Göteborg, Malmö FF eller AIK. Man håller inte i bollen mot Häcken, Djurgården, Örebro eller Norrköping.

Man spelar smart i stället.

Sedan är jag såklart en varm anhängare av skönt fotbollsspel. Men tycker ännu mer om Malmö FF:s tränare Allan Kuhns beskrivning. ”Jag skiter i hur det ser ut, bara vi vinner.”

Såklart ska laget försöka utveckla sitt bolltrillande spel, men man får aldrig, jag säger aldrig, glömma vad som gjort att laget överlevt två säsonger i Allsvenskan.

Hur sjutton går det då?

Ja, laget kommer inte att befinna sig i mellanmjölkens land i alla fall. Här blir det en strid på liv och död även den här säsongen. Jag var försiktigt positivt förra året eftersom det fanns många lag som såg lika bra ut som Falkenberg.

ANNONS

I år känns det som om färre lag blir inblandat i bottenstriden. Jag tippar med hjärtat och låter Jönköping och Sundsvall ta de två sista platserna.

Det är oerhört viktigt att Falkenberg får igång minst en målskytt i vår. Som Gustaf Nilsson eller Hakeem Araba. Vi kan förresten inte lägga all press på Nilsson innan han försvinner till Bröndby.

Försvaret läckte förra året. Det har inte sett så mycket bättre ut under försäsongen, inte spelmässigt i alla fall. Det ser oroligt ut och gör mig orolig.

Men kul ska det bli i alla fall. Göteborg i premiären, där får många hemmaspelare bekänna färg på allvar. Men det är i nästa hemmamatch, mot Östersund, som allt ska sitta!

ANNONS