Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Riksdagsledamöter vill se över momsregler som stoppar idrottsföreningar från att hyra arenor. Arkivbild.

Krångliga momsregler stoppar idrotten

Det finns idrottsföreningar som stängs ute från anläggningar på grund av momsregler. Det har fått Per Åsling (C) och Jörgen Hellman (S) att lyfta frågan på ett riksdagsseminarium.

"Idrottsrörelsen gör fantastiska insatser med alla sina ideella ledare. Vårt uppdrag som politiker är att ge goda förutsättningar. Det här krånglet med fastighetsmoms som drabbar idrotten måste vi se över", säger Åsling, Centerpartiets skattepolitiska talesperson, i ett pressmeddelande.

Regelverket säger, något förenklat, att om fastighetsägaren blir frivilligt momspliktig för att kunna dra av moms under byggnationen kan den inte hyra ut sina lokaler till icke momspliktig verksamhet, vilket alla idrottsföreningar är.

"Regelverket skapar onödiga inlåsningseffekter. Vi behöver titta närmare på den här frågan", säger Hellman, ordförande i skatteutskottet.

Riksidrottsförbundet föreslår att problemet kan lösas genom att låta fastighetsägare har möjligheten att hyra ut till både momspliktiga och icke momspliktiga verksamheter.

"Vi har anläggningsbrist redan som det är. Vi behöver inte förvärra den ytterligare genom onödiga regler", säger Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande.