Ilja Kovaltjuk. Arkivbild.
Ilja Kovaltjuk. Arkivbild.

Kovaltjuk: OS är viktigt för oss alla

Superstjärnan Ilja Kovaltjuk höll ett brandtal om vikten av att delta i OS inför Channel One Cup. Det gjorde honom till något av en folkhjälte under genrepet på hemmaplan där Ryssland tog hem turneringssegern med tre raka segrar.

ANNONS
|

Efter 3–1 över Sverige och 2–0 över Kanada fullbordade Ryssland sitt perfekta OS-genrep med att besegra Finland i avslutningsmatchen med 3–0.

Tjeckien slutade tvåa, Finland trea och Sverige fyra.

Kapten Kovaltjuk fick lyfta den ryska segerpokalen.

- Segern i sig har ingen betydelse när vi kommer till OS, men det är viktigt att få spela bra mot bra motstånd, sade han till TT.

ANNONS

Om reaktionen efter sina OS-ord som berörde ryssarna så mycket sade han:

- OS är viktigt för oss alla. Det är ett mål man har från det man är liten, att få representera sitt land i det största mästerskapet som finns inom hockeyn. Jag talade från hjärtat och det berör folk.

I OS kommer Ryssland att få ställa upp under neutral flagg då nationen är avstängd efter dopningscirkusen som nystats upp efter Sotji. Många i Ryssland har ifrågasatt om man alls borde skicka sina idrottare till Pyeongchang. Det var det som fick Kovaltjuk att tidigare i veckan säga:

- Vi är fortfarande idrottare från Ryssland. De har tagit bort flaggan och nationalsången, men de kan inte ta bort vår stolthet, patriotism och kärlek för vårt land. Det finns där i våra hjärtan och det kan ingen ta ifrån oss, så i stället ska vi åka dit och kämpa dubbelt så hårt.

ANNONS

Sergej Andronov och Maxim Sjalunov gav ryssarna den perfekta starten mot Finland med mål i första perioden och Valerij Nitjusjkin fastställde 3–0 i tom kasse i slutet.

Allt talar för att ryska idrottare åker till Pyeongchang då landets president Vladimir Putin och Rysslands OS-kommitté tidigare gett klartecken.

Moskva, TT:s utsände

ANNONS