Johanna Konta skrällde mot Simona Halep och är i semifinal i Wimbledon.
Johanna Konta skrällde mot Simona Halep och är i semifinal i Wimbledon.

Konta till semifinal efter skrällseger

Hemmahoppet Johanna Konta är i semifinal i Wimbledon. Brittiskan besegrade Simona Halep i en hård tresetare, 6–7 (2–7), 7–6 (7–5), 6–4. Nu väntar Venus Williams.

ANNONS
|

Om hon vunnit hade Simona Halep blivit ny världsetta på nästa veckas rankinglista och rumänskan vann första set i tiebreak. Men Johanna Konta kom tillbaka och vann det andra setet, även det i tiebreak. I tredje set bröt Konta Haleps serve fram till 3–2 och dominerade i de långa bollduellerna.

Konta hade hjälp av den entusiastiska publiken på en fullsatt centercourt där bildproducenten flera gånger zoomade in på Virginia Wade, den senaste brittiskan att vinna damsingeln i Wimbledon, för 40 år sedan.

Matchen fick ett kontroversiellt slut då Halep såg ut att ge upp matchbollen sedan någon ur publiken gett ifrån sig ett högt skrik under spelets gång.

ANNONS

- Just nu känns det lite surrealistiskt, sade Johanna Konta i intervjun direkt efter matchen. Jag måste verkligen smälta det här.

- Jag visste att Simona inte skulle ge mig något gratis. Jag måste skapa mina egna chanser och jag tog vara på några av dem, fortsatte hon.

Pliskova världsetta

I och med Haleps förlust blir tjeckiskan Karolina Pliskova ny världsetta efter Angelique Kerber som förlorade i åttondelsfinalen på måndagen.

Nu väntar en riktig stormatch i semifinalen i damsingeln. Konta ställs där mot Venus Williams som slog ut Franska mästerskapen-segraren Jelena Ostapenko, Lettland, 6–3, 7–5.

37-åriga Williams leende var stort när den 17 år yngre Ostapenko besegrades efter en timme och 13 minuters spel på centercourten.

- Jag älskar den här sporten. Det är därför jag kämpar så hårt och lägger ner så mycket tid, sade Williams på presskonferensen efteråt och förklarade att det hårda motståndet från den yngre generationen gjorde att hon fått ligga i hårdare.

ANNONS

"Älskar utmaningen"

- Man måste hela tiden bli bättre om man vill fortsätta vara relevant, sade 37-åringen. Jag älskar utmaningen. Det är inte alltid lätt att hantera pressen.

Amerikanskan, som vann Wimbledon för första gången för 17 år sedan, är därmed den äldsta kvinnan på 23 år att ta sig till semifinal på gräset i London. 1994 tog sig tjeckisk-amerikanska Martina Navratilova till final, där det blev förlust.

2015 års Wimbledonfinalist Garbiñe Muguruza följde upp åttondelsfinalsegern mot regerande mästaren Angelique Kerber, Tyskland, med att imponera på nytt i kvartsfinalen mot åttonderankade Svetlana Kuznetsova, Ryssland, 6–3, 6–4.

I semifinalen möter Muguruza Magdalena Rybarikova, Slovakien, som slog Coco Vandeweghe, USA, 6–3, 6–3.

TT

Fakta: Damernas kvartsfinaler

Garbiñe Muguruza, Spanien–Svetlana Kuznetsova, Ryssland 6–3, 6–4.

Magdalena Rybarikova, Slovakien–Coco Vandeweghe, USA 6–3, 6–3.

Venus Williams, USA–Jelena Ostapenko, Lettland 6–3, 7–5.

Simona Halep, Rumänien–Johanna Konta, Storbritannien 6–7 (2–7), 7–6 (7–5), 6–4.

ANNONS