Papa Massata Diack, son till Lamine Diack, anklagas för att vara inblandad i att OS förlades i Tokyo. Arkivbild.
Papa Massata Diack, son till Lamine Diack, anklagas för att vara inblandad i att OS förlades i Tokyo. Arkivbild. Bild: Sylvain Cherkaoui/AP/TT

Konsulter för Tokyo-OS betalade Diacks son

Nyligen dömdes senegalesen Lamine Diack, tidigare ordförande i Internationella friidrottsförbundet, till fängelse efter en korruptionsskandal. Nu uppger japanska nyhetsbyrån Kyodo News att Diacks son tagit emot betalningar för att få sin pappa att påverka valet av Tokyo som OS-arrangör.

ANNONS
|

En konsultfirma som jobbat för Tokyos olympiska budkommitté har betalat motsvarande drygt tre miljoner kronor till Papa Massata Diack, uppger Kyodo News.

Papa Massata Diack är son till den tidigare ordföranden i Internationella friidrottsförbundet, Lamine Diack, som i förra veckan dömdes till fängelse för att ha tagit emot mutor för att dölja dopning av ryska friidrottare i samband med OS i London 2012.

Konsultfirman Black Tidings ska ha betalat Papa Massata Diack i samband med att Japan valdes till att arrangera OS 2020 (flyttat till 2021). Franska utredare har utrett om Black Tidings betalat honom för att påverka sin far, Lamine Diack, som var medlem i Internationella olympiska kommittén och anses ha stor kontroll över rösterna bland afrikanska medlemmar.

ANNONS

Betalat för att påverka pappan

Detta framkommer i en fransk utredning mot Tsunekazu Takeda, tidigare chef för Tokyos budkommitté som godkänt betalningar på motsvarande omkring 20 miljoner svenska kronor till Black Tidings.

Black Tidings ska ha gjort flera betalningar till Papa Massata Diack. Några betalningar var till hans privata konto och andra till hans företag. Papa Massata Diack har å sin sida sagt, till den japanska nyhetsbyrån Kyodo, att betalningarna inte har något att göra med OS i Tokyo.

Tsunekazu Takeda avgick förra året efter skandalen och förnekar någon vetskap om betalningarna från Black Tidings.

Dömdes till fängelse

Lamine Diack dömdes i förra veckan till två års fängelse och motsvarande drygt fem miljoner kronor i böter för korruptionsskandalen kring ryska friidrottare. Enligt åtalet fick Diack motsvarande drygt 14 miljoner kronor från Ryssland som han använde till Macky Salls presidentkampanj i Senegal.

I utbyte ska Diack ha sett till att dölja dopning av 23 ryska friidrottare inför OS i London 2012 och VM i Moskva 2013.

ANNONS