Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: NILS JAKOBSSON
Bild: NILS JAKOBSSON

Kommunerna återupptar fritidsaktiviteter för gymnasieungdomar

Nu kan fler återgå till sina träningar och fritidsaktiviteter. Från och med nästa vecka återupptar Varbergs och Falkenbergs kommuner idrotts,- fritids,- och kulturaktiviteter för gymnasieungdomar.

Regeringen meddelade på torsdagen att idrotts,- fritids,- och kulturaktiviteter för gymnasieungdomar nu undantas från uppmaningen till kommuner att hålla icke nödvändig verksamhet stängd. Nu har både Varbergs och Falkenbergs kommun beslutat att återuppta aktiviteter för denna målgrupp.

– Nu får vi möjlighet att öppna även för unga födda år 2002 och senare, och den informationen går vi ut med till föreningarna. Det är jätteskönt, säger Georgia Ferris, ordförande i kultur-, fritid- och tekniknämnden i Falkenberg.

Kommunerna har sedan tidigare successivt återupptagit aktiviteter för barn och unga födda år 2005 eller senare. Nu omfattas alltså även unga födda år 2002 eller senare.

– Jag tror att det även i den här åldersgruppen finns många som har saknat träningen. Jag hoppas att inga ungdomar har lagt av, utan att de hållit igång på andra sätt, säger Ferris.

Enligt beslutet kommer idrottsanläggningar i Varbergs kommun att öppnas för föreningsdriven träning för äldre ungdomar från och med måndagen den 8 februari.

– Vi får ha förståelse för att inte alla kan starta upp med en gång och det är väldigt mycket upp till föreningarna. Men det är väldigt efterlängtat och föreningarna kommer att göra sitt bästa för att omfamna det här snabbt, säger Katarina Sundberg, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Varberg.

Även Kulturskolan i Varberg och den kommunala ungdomsverksamheten kommer att börja planera för att återuppta undervisning och aktiviteter för unga födda 2002 eller senare.

– Den är också väldigt efterlängtad. Det blir något som liknar en vardag igen. Det känns jättejättebra. Hos Kulturskolans elever finns en stark längtan efter att komma igång, säger Sundberg.

Enligt Georgia Ferris finns det ännu inget fastställt datum i Falkenbergs kommun, men ungdomarna kommer att få tillgång till anläggningarna under veckan som kommer.

– Det kan jag inte säga exakt. Anläggningarna är ju redan öppna och igång. Det sker under veckan, mycket väl redan på måndag, säger hon.

Katarina Sundberg vill dock höja ett varnings finger. Det är inte läge att slappna av, menar hon.

– Vi får inte släppa taget, vi får inte slappna av. Den här öppningen får inte tas som att det nu är fritt fram. Tvärtom. Det här är för att vi inte kan hålla på hur länge som helst med att riskera folkhälsan för unga. Faran är långt från över.

Läs mer: Glädje och lättnad hos halländska idrottsföreningar

Läs mer: Nu öppnar kommunerna för träning utomhus igen

Lär mer om Falkenbergs FF här