Klubben söker kommunalt bidrag till mästerskap - olympisk mästare dragplåster

I sommar gör Varbergs Segelsällskap ett nytt försök att arrangera Nordiska mästerskapen i OK-jolle. Då hoppas klubben på stöd från kommunen. - Om vi får bidraget vill vi att det ska gå ”break even” så att medlemmarna inte får täcka eventuell förlust, säger ordföranden Björn Sallén.

ANNONS
|

När VM skulle arrangeras i Marstrand förra året var det tänkt att Nordiska mästerskapen skulle gå ungefär vid samma tidpunkt - i Varberg, för att alla seglare redan var på plats.

– Sen kom coronan och allt blev inställt. Därför kör vi det ett år senare, under tre dagar, säger Björn Sallén.

Avgörs sydväst om Skrivareklippan

Arrangemanget kommer att ha sin bas vid segelsällskapets klubbhus på Klöven, Getterön och vid småbåtshamnen Getteröns Marina. Tävlingsområdet på havet är sydväst om Skrivareklippan. Mästerskapet pågår mellan 11-13 juni.

– Danmark och Sverige är de största länderna i klassen, men det kommer seglare från Norge och en del från Finland också, säger Björn.

ANNONS

Den mest kände deltagaren är Fredrik Lööf, olympisk mästare i Starbåt 2012 i London.

Han är redan anmäld till tävlingen.

– Klart att få hit en OS-guldmedaljör är inte dåligt. Sen har vi Mats Caap också, säger Björn om varbergsbon som vunnit OK-jolle VM 1987 och seglat finnjolle i OS i Seoul 1988.

Kikar man bakåt i tiden har Varbergs Segelsällskap arrangerat flera stora mästerskapsseglingar. Höjdpunkten är enkel att ta fram.

– VM i starbåt 2009 var klart top of the line. En tung klass och det är många amerikanska, australiensiska och europeiska seglare som har den uppfattningen att det var det bästa internationella VM som genomförts, säger Björn.

För att ro årets NM i hamn ansöker man om ett bidrag på 25 000 kronor från Varbergs kommun. Det ska täcka bland annat bränslekostnader för båtar, resa, logi och mat för externa domare och sjösättningsramper.

– Vi samverkar ju med Getteröns marina och på morgonen då är det 70-80 båtar som ska i sjön samtidigt. Då gäller det att ha flyt.

För seglarklubben är sponsringsläget tufft i stan - oavsett pandemi eller inte. Lagsporterna går före.

– Vi har vissa sponsorer på hemsidan, men det är ju småpengar det handlar om. Varbergs Bois det är en helt annan sak naturligtvis. Det är skillnad då segling inte är en stor publiksport, säger Björn Sallén och fortsätter:

ANNONS

– Men vi har 600 medlemmar i klubben och många tycker det här är en rolig verksamhet.

I sin ansökan är VSS tydlig med att man inte gör anspråk på bidraget - om coronapandemin kvarstår.

– Det beslutet får vi fatta en månad innan ungefär. För svenska seglare är det inga konstigheter, men har vi inreseförbud från Danmark då blir det inget nordiskt mästerskap.

– Vi hoppas att vaccineringen ska fungera och att det vänder. Vi planerar som att det ska gå bra. Gör det inte det, då får man dra i handbromsen.

Sallén menar att seglingssporten är covid-19-säker.

– Ur den aspekten är det jävligt säkert. Båtarna får inte röra varandra utan måste hålla avstånd, annars blir man diskad.

ANNONS