Tisdagens förlust mot Nederländerna innebar att Emil Forsberg och hans Sverige hamnade i B-divisionen i nya Nations League.
Tisdagens förlust mot Nederländerna innebar att Emil Forsberg och hans Sverige hamnade i B-divisionen i nya Nations League.

Klart: De kan Sverige få möta i Nations League

Danmark i VM-playoff är en möjlighet. Det kan dock bli grannmöte även i det nya Nations League för Sverige nästa höst.

ANNONS
|

Sverige har placerats i B-divisionen i nya Nations League. Det bekräftade Uefa under onsdagsförmiddagen när man släppte divisionsindelningen inför den nya landslagsturneringen i fotboll, som inleds under hösten 2018 och som både kommer att fungera som en ersättning till vänskapsmatcher och som ett extra kval till EM 2020.

Österrike, Wales, Ryssland, Slovakien, Ukraina, Irland, Bosnien, Nordirland, Danmark, Tjeckien och Turkiet är övriga lag i B-divisionen, som vid lottningen den 24 januari ska delas in i fyra grupper om tre.

En seger mot Nederländerna under tisdagen hade inneburit en plats i A-divisionen med de största elefanterna, då indelningen baseras på Uefas nya landslagsranking. I stället blev det just Nederländerna som knep den sista platsen i A-divisionen, där man förutom lag som Spanien, Tyskland och Frankrike även kan få möta Island.

ANNONS

Första avspark i den nya turneringen sker den 6 september 2018.

TT

Fakta: Nations League-divisionerna

A-divisionen:

Tyskland, Portugal, Belgien, Spanien, Frankrike, England, Schweiz, Italien, Polen, Island, Kroatien och Nederländerna.

B-divisionen:

Sverige, Österrike, Wales, Ryssland, Slovakien, Ukraina, Irland, Bosnien, Nordirland, Danmark, Tjeckien och Turkiet.

C-divisionen:

Ungern, Rumänien, Skottland, Slovenien, Grekland, Serbien, Albanien, Norge, Montenegro, Israel, Bulgarien, Finland, Cypern, Estland och Litauen.

D-divisionen:

Azerbajdzjan, Makedonien, Vitryssland, Georgien, Armenien, Lettland, Färöarna, Luxemburg, Kazakstan, Moldavien, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino och Gibraltar.

Fakta: Nations League

Lagen delas in i fyra divisioner med de tolv bästa nationerna i A.

A och B har tolv lag som delas in i fyra trelagsgrupper. C och D har 15 lag som delas in i en trelagsgrupp och tre fyralagsgrupper. Hemma- och bortamöten spelas mellan lagen i respektive grupp mellan september och november vartannat år.

De fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar slutspel med två semifinaler och brons- respektive finalmatch. Det första slutspelet går i juni 2019 i något av gruppsegrarnas hemländer.

Gruppvinnarna i division B, C och D flyttas upp en division medan jumbolagen i varje grupp i division A, B och C flyttas ner.

De 16 gruppvinnarna får chansen att ta en av fyra platser i EM 2020 genom playoffspel.

Nations League-gruppspelet genomförs vartannat år på hösten. Det innebär att mästerskapskval, som brukar inledas i september efter ett mästerskapsslutspel, inleds först i mars året därpå. Det kommande EM-kvalet startar därmed inte förrän i mars 2019 och spelas klart under hösten.

ANNONS