Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Michelle Karvinen blev hjälte för Luleå i den fjärde SM-finalen mot Linköping.

Karvinen fixade avgörande SM-final

Mållös efter tre finaler. I den fjärde klev forwardsstjärnan Michelle Karvinen fram. Hon avgjorde i förlängning, hade del i alla tre Luleåmål och såg med en 3–2-seger till att det blir en femte och avgörande SM-final mot Linköping.

I söndags kraschade Luleå guldpartyt i Linköping med en säker 5–1-seger. När Linköping hade andra chansen uppe i Luleå vände hemmalaget 1–2-underläge efter två perioder till seger.

Storpubliken, 2 158 åskådare, kunde jubla när Michelle Karvinen fullbordade vändningen efter 1.28 av förlängningen i numerärt överläge.

Linköping fick Lene Tendesnes utvisad i samband med slutsignalen i tredje perioden. Luleå fick inleda förlängningen i numerärt överläge och tog chansen att avgöra.

- Jag bryter in och ser att första hörnet är öppet och tänker att jag skjuter direkt. Det kändes helt magiskt att se pucken gå in, sade den danskfödda finländskan.

Nu blir det en femte och helt avgörande final på torsdagskvällen i Coop Arena.

"Känns jättebra"

Karvinen hade varit missnöjd med sitt eget spel i finalserien. Efter de tre första finalerna stod poängdrottningen, som leder slutspelets poängliga med 18 poäng (5 mål+13 assist), på två assist.

Nu spelade hon fram Jenni Hiirikoski till två mål och sköt sedan avgörandet.

- Det är klart att det känns bra personligen, det har varit tungt. Jag bryr mig inte så mycket om jag gör jättemånga poäng, men det är klart att det känns jättebra att få bidra till laget, sade hon.

Och mer ska det bli.

- Det känns jättebra för att jag vet att jag har mycket mer att ge till laget. Vi har bra självförtroende nu och vi vet vad som krävs för att vinna. Vi är otroligt ödmjuka och vill jobba hårt för att göra det här tillsammans, sade hon.

Bittert slut

Luleå jagar sitt tredje SM-guld på de fyra senaste åren. Båda de föregående har kommit mot Linköping efter avgöranden på hemmaplan.

För Linköping blev slutet bittert. Laget hade greppet efter två perioder, ledde med 2–1 och var så långt det vassare laget.

Sidney Morin sköt 1–0 redan efter 2.20 och efter Hiirikoskis 1–1 styrde Moa Wernblom in 2–1-målet i numerärt överläge efter halva matchen. Hiirikoskis kvittering kom i numerärt överläge efter 5.58 av tredje perioden.

Utvisningen på Tendenes inför förlängningen blev kostsam.

- Vi har båda lagen ett bra powerplay så det är klart att man inte vill spela boxplay. Det var tufft. De gör två powerplaymål av tre. Det är bara att ladda om och se till att vara taggade för matchen i morgon, sade Linköpingstränaren Madeleine Östling.