Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Kristian Karlsson.

Karlsson: Om fyra år slår vi Kina

Stormakten Kina slog ut bronsmedaljören Sverige med klara 3–0 i VM-semifinalen. En setvinst lyfter dock självförtroendet inför framtiden.

Drömmen om en medalj besannades när Sverige på fredagskvällen tog hem ett brons – Sveriges första VM-medalj sedan 2004, såväl individuellt som i lag – via kvartsfinalvinsten mot England. Då var glädjeyran stor i Halmstad arena.

Drygt 17 timmar senare kom en besviken Kristian Karlsson till intervjuområdet – de blågula herrarna kunde inte riva den kinesiska muren i semifinalen i lag-VM utan föll med 0–3 i matcher. Stormakten Kina kan på söndagen vinna sitt nionde raka lagguld. För Sverige är hemma-VM över.

- Det är tungt. Jag vet att alla vill att vi ska störa dem ännu mer än vad vi gjorde. Det känns tomt att det är över nu, säger en sammanbiten Kristian Karlsson.

Världsettan visade klassen

Karlsson, som denna gång fick starta som tvåa i laget, hade setboll mot världsettan Fan Zhendong i första set. Det läget brände svensken och i stället blev det förlust med 11–13. I det andra setet fortsatte dock 26-åringen från Trollhättan visa upp ett bländade spel och kvitterade till 1–1 via setvinst med 11–8.

- Jag spelar riktigt bra de första två seten och får matchen lite mer dit jag vill. Jag vinner i det korta spelet och känner mig trygg där. Men han öppnar upp spelet väldigt mycket i de två sista seten och visar varför han är världsettan, säger Karlsson, som är rankad som 19:e i världen.

Den 21-årige kinesen, som vunnit ett VM-guld i singel och två lagguld, visade upp pingispropaganda i de två avslutande seten via 11–3 och 11–2.

- Det går för snabbt – jag hinner inte med, säger Kristian Karlsson.

I den första matchen föll Mattias Karlsson, rankad 20:a i världen, med 0–3 mot den tidigare långvarige världsettan Ma Long (rankad sexa). I det tredje setet räddade han tre matchbollar innan Ma Long avgjorde och vann matchen med siffrorna 11–6, 11–5, 13–11. Tredjemannen Jon Persson, rankad 63:a, föll sedan mot världsfyran Xu Xin med 0–3 (6–11, 11–13, –5–11) och Kinas 3–0-seger var ett faktum.

- Det är tufft. Vi hade väl hoppats lite mer mot dem den här gången. De är extremt duktiga och ger inte bort någonting. De har svar på det mesta, säger Mattias Karlsson.

"Utmanar de bästa"

När Kina slog Sverige i kvartsfinalen av lag-VM i Kuala Lumpur för två år sedan var de individuella matcherna identiska med returmötet i Halmstad. Då vann Kina nio raka set – nu tog åtminstone de blågula herrarna ett set mot stormakten.

- Vi är betydligt bättre spelare nu och alla har gått åt rätt håll, men det sedan är det en liten bit kvar fortfarande, säger Mattias Karlsson.

Trots besvikelsen efter semifinalförlusten fanns det naturligtvis en stolthet i det svenska laget, som även består av Anton Källberg och Truls Möregårdh samt förbundskaptenen Ulf "Tickan" Carlsson. Målet var kvartsfinal – resultatet blev ett brons för nionderankade Sverige.

- Jag tycker att vi har gjort en enorm bra turnering. Vi visar att vi utmanar de bästa lagen i världen, säger Mattias Karlsson.