Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Karlsson på en pressträff inför världscuppremiären i Ruka.
Frida Karlsson på en pressträff inför världscuppremiären i Ruka. Bild: Henrik Montgomery/TT

Karlsson: Är man favorit har man förtjänat det

Förväntningarna stiger på svenska skiddamerna inför säsongen.
Det gillar Frida Karlsson:
– Det har vi förtjänat. Jag hoppas det ska vara en boost för hela laget, säger hon.

Therese Johaug har lagt av, några nya norska stjärnskott syns inte till och dessutom får inte det starka ryska laget vara med.

Konsekvensen: favorittryck på det svenska laget inför helgens världscuppremiär i finländska Ruka.

Något som fått flera blågula åkare att ducka och lyfta fram lag som USA och Tyskland.

– Det är svårt att sätta några favoriter innan säsongen ens har startat, säger Ebba Andersson.

Men Frida Karlsson uppskattar favoritskapet:

– Är man favorit så har man förtjänat det. Då har man åkt bra innan. Jag hoppas det ska vara en boost för hela laget, säger Karlsson.

Bra återseende

Det har gått en vecka sedan hon och Maja Dahlqvist återvände till landslaget efter att ha genomfört försäsongen i egen regi. Frida Karlsson tror att den återföreningen betytt mycket för både henne och lagkompisarna.

– Jag har fått massor av energi av det och att träffa alla igen. Det är som man springer runt och spritter. Man vill morsa på alla och fråga hur det är och ta igen mycket snack. Vi har så mycket att prata om nu, om allt som varit.

En Kalla-effekt

Även Johanna Hagström uppskattar favoritskapet. Hon pratar om en Kalla-effekt.

– Vi är en generation som dragit fram varandra. När vi var yngre såg vi upp till henne (Charlotte Kalla). Detta är absolut en Kalla-effekt. Nu är det coolt att de andra ser oss som det starkaste laget.

Landslagschefen Anders Byström vill inte hålla med om att det blir större press på svenskorna den här säsongen.

– Jag tror det passar norskorna perfekt att få slå ur underläge. Jag vill nog lyfta dem till att vara farliga ändå. Dessutom ser man att tyskorna kommer att vara bättre, finländskorna kommer att vara mentalt starkare och vi vet redan att amerikanskorna är starka. Jag tror snarare att pressen sprids ut på fler.

Uppmärksammat uttalande

På en pressträff i höstas sade Anders Byström att “damskidåkningen kommer att bli intressantare utan Therese Johaug”. Något som väckte uppmärksamhet:

– Jag tror att hon (Johaug) förstår hur jag menar. Hon har varit så pass stark och överlägsen. Det gör ju att det öppnar upp för andra åkare, inte bara från Sverige utan från många andra nationer.

Ebba Andersson tror att flera masstartslopp kommer att bli annorlunda utan Therese Johaug och det bäddar för ett större taktiskt spel:

– Therese (Johaug) har varit den åkare som har satt upp högsta möjliga fart från start. Det har handlat om vem som kan gå med längst, eller om det ens är någon som kan gå med. Nu försvinner den faktorn lite grann. Det kommer att bli spännande.

Ebba Andersson menar att nu kan det bli ökat spänningsmoment.

– Det känns som att det kanske blir lite mer öppet. För om man tittar bakom Therese så har det ändå varit ganska många som har varit och tampats på en ganska likvärdig nivå. Det gör ju att det säkert kommer att vara många olika som är med och slåss om det.

Delar av det favorittippade svenska damlaget på glid i Ruka: Frida Karlsson, Johanna Hagström, Anna Dyvik, Emma Ribom och Maja Dahlqvist.
Delar av det favorittippade svenska damlaget på glid i Ruka: Frida Karlsson, Johanna Hagström, Anna Dyvik, Emma Ribom och Maja Dahlqvist. Bild: Henrik Montgomery/TT

Fakta: Svenska damlängdlaget:

Dessa svenska damer åker världscuppremiären i Ruka: Ebba Andersson, Maja Dahlqvist, Anna Dyvik, Johanna Hagström, Ingrid Hallquist, Moa Ilar, Frida Karlsson.

Damprofiler som är sjuka eller skadade: Jonna Sundling och Linn Svahn.

Program längdvärldscupen i Ruka

Fredag 25 november

Kl 10.00 Kval, sprint, herrar och damer, klassisk stil.

Kl 12.30 Finaler sprint, herrar och damer, klassisk stil.

Lördag 26 november

Kl 11.00: Damer 10 km, klassisk stil.

Kl 14.30: Herrar 10 km, klassisk stil.

Söndag 27 november

Kl 12.00: Damer 20 km, fristil.

Kl 13.30: Herrar 20 km, fristil.

Tiderna är svensk tid.