Jessie Fleming och Kanada jublade efter 1–0-målet i OS-semifinalen mot USA.
Jessie Fleming och Kanada jublade efter 1–0-målet i OS-semifinalen mot USA. Bild: Fernando Vergara/AP/TT

Kanadas knall gav OS-final – möter Sverige

Sverige slipper USA i OS-finalen i Tokyo på fredag. Kanada stod för en storskräll i semifinalen mot USA i Kashima, vann med 1–0, och är framme i sin första stora final någonsin.
– Jag är bara superstolt över laget, säger försvararen Ashley Lawrence.

Kanada har stått för sin största fotbollsframgång hittills i den nordamerikanska nationens idrottshistoria. Efter OS-brons både 2012 och 2016 är laget klart för en historisk första OS-final 2021.

Och det var inte vilket lag som helst som slogs ut i måndagens semifinal i Kashima: det regerande världsmästarlaget USA som tidigare endast missat medalj i en av damernas sju OS-turneringar hittills och tagit fyra guld. Ett grannland och landslag som Kanada inte hade besegrat på 20 år, enligt NBC Connecticut.

– Vi har spelat mot USA så många gånger, men den här gången kom vi in i den här turneringen med inställningen att vi skulle ändra medaljens valör. Och det bevisade vi, säger försvararen Ashley Lawrence enligt TSN.

"Ett djupt andetag"

Mittfältare Jessie Fleming blev stor matchhjälte sedan hon säkert satt matchens enda mål på straff i den 74:e minuten.

Bakom USA:s inbytta målvakt Adrianna Franch som ersatt en knäskadad Alyssa Naeher efter en halvtimme. Franch gick åt rätt håll på Flemings straff, som däremot var hårt slagen.

– Jag tog ett djupt andetag och gjorde det jag gjort tidigare, säger hon.

Nu väntar Sverige, OS-silverlag i Rio de Janeiro 2016 och VM-bronsmedaljörer i Frankrike 2019, i Kanadas första stora final på Tokyostadion på fredag.

I VM-sammanhang har Kanada som bäst kommit fyra, vid mästerskapet i USA 2003.

Går för guld

– Jag är klar över att vinnare vinner och vi går absolut in i den här finalen för att ta guldmedaljen, säger förbundskaptenen Bev Priestman enligt TSN.

Den avgörande straffen kom efter videogranskning då Kanadas anfallare Deanne Rose rivits ner av USA:s försvarare Tierna Davidson.

Kanadas veteran och lagkapten Christine Sinclair stegade först fram för att ta straffen, men hon lämnade över bollen till Jessie Fleming som tog vill vara på förtroendet.

Matchen saknade ordentliga målchanser fram till den andra halvleken då USA:s förbundskapten Vlatko Andonovski bytte in stjärntrion Megan Rapinoe, Christen Press och Carli Lloyd efter en knapp timmes spel.

Utbytt i tårar

Lloyd hade också två av amerikanskornas hetaste chanser i matchen. Bland annat en nick i ribban under slutminuterna för det regerande världsmästarlaget från Frankrike 2019.

Förlusten mot Kanada innebär att USA för andra OS-turneringen i rad missar finalen. I Brasilien 2016 slog Sverige ut amerikanskorna på straffar i kvartsfinalen.

I stället väntar bronsmatch mot Australien, som förlorade sin semifinal mot Sverige senare under måndagen med 0–1, i Kashima på torsdag.

Det återstår att se om förstamålvakten Alyssa Naeher kommer till spel då. Hon tvingades nämligen att byta efter en halvtimmes spel mot Kanada efter en skada i höger knä i samband med en landning.

Rättad version: I en tidigare version av den här texten angavs fel dagar för bronsmatch respektive final. I en annan tidigare version angavs också fel tid för Sveriges match mot Australien.

USA:s förstemålvakt Alyssa Naeher lämnade planen i tårar efter att ha drabbats av en knäskada i första halvleken. Bild: Fernando Vergara/AP/TT

Fakta: Senaste OS-finalerna

Damfotbollen har varit en del av OS-programmet sedan sommarspelen i Atlanta, USA, 1996. Följande nationer har spelat i finalerna och tagit brons.

Atlanta 1996: USA besegrade Kina med 2–1. Norge tog brons.

Sydney 2000: Norge besegrade USA med 3–2 efter förlängning. Tyskland tog brons.

Aten 2004: USA besegrade Brasilien med 2–1 efter förlängning. Tyskland tog brons (efter att ha slagit Sverige med 1–0).

Peking 2008: USA besegrade Brasilien med 1–0 efter förlängning. Tyskland tog brons.

London 2012: USA besegrade Japan med 2–1. Kanada tog brons.

Rio de Janeiro 2016: Tyskland besegrade Sverige med 2–1. Kanada tog brons.

Tokyo 2021: Kanada ställs mot Sverige på fredag.