Ajaxbacken Daley Blind och tränaren Erik ten Hag på tisdagens presskonferens.
Ajaxbacken Daley Blind och tränaren Erik ten Hag på tisdagens presskonferens.

Kan Ajax fullborda skrällen och nå final?

Det var 23 år sedan senast. Nu kan klassiska Ajax nå ännu en final i den finaste fotbollsturneringen i Europa.

ANNONS
|

1995–96 var senast Ajax nådde Champions League-final. Men Amsterdamklubben, som då var regerande mästare, föll efter straffar mot Juventus.

Därefter förändrades successivt styrkeförhållandena i den europeiska toppfotbollen. Bosmandomen, som kommit 1995, bidrog till att Ajax och andra framgångsrika plantskolor blev av med toppspelare på ett helt annat sätt än tidigare. Snart växte sig även det engelska Premier League-monstret allt starkare – och nederländska Eredivisie tappade i slagstyrka till att bli en tydlig språngbräda vidare till större och mer penningstarka lag och ligor.

Cruijff trodde

Ytterst få trodde att Ajax, eller något annat nederländskt lag, skulle ha några möjligheter att ånyo nå hela vägen till Champions League-final – inte minst sedan klubblagsturneringen de senaste åren stundtals varit en uppgörelse mellan giganter som Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Juventus och Bayern München.

ANNONS

- Ett fåtal personer som varit framgångsrika på den här nivån trodde att det skulle vara möjligt för ett nederländskt lag att nå Champions League-final igen. Personer som Johan Cruijff (legendaren som avled 2016), Louis van Gaal (tränare i klubben 1991–1997) och Marc Overmars (spelare i klubben 1992–1997 och numera sportchef), säger tränaren Erik ten Hag enligt Reuters.

De som trodde, de trodde rätt. Mot alla odds har Ajax slagit ut de senaste tre årens mästare Real Madrid i åttondelsfinal, italienska dominanten Juventus i kvartsfinal – och efter 1–0 borta mot Tottenham i semifinalen förra veckan är klubben nu bara en match från att på nytt vara en av Europas två bästa.

Precis som för 23 år sedan är det ett talangfyllt rödvitt lag. Och precis som då är det med en rutinerad D Blind i backlinjen. Då var det Danny Blind – nu är det sonen Daley Blind.

- Laget har vuxit något oerhört på många sätt det här året, säger 29-åringen, som vände tillbaka till Ajax i fjol efter fyra år i Manchester United, enligt Reuters.

ANNONS

- Det här är verkligen en laginsats och jag är stolt över att få vara en del av det.

Heung-Min åter

Efter Donny van de Beeks tidiga mål i det första mötet backade Ajax hem. Något som laget inte får göra i returen, menar tränare ten Hag.

- Det skvallrade också om Tottenhams styrkor. Det visade att vi måste bryta ytterligare en barriär i morgon (onsdag). Men vi tror på att vi kan klara det, säger han.

Tottenham å sin sida jagar sin första final i en europeisk cup sedan klubben blev mästare i dåvarande Uefacupen 1983–84. "Spurs" är alltjämt utan skadade anfallsstjärnan Harry Kane, men får tillbaka sydkoreanen Son Heung-Min från avstängning. I Ajax är brasilianske yttern David Neres ett litet frågetecken.

TT

Fakta: Ajax finaler i Europacupen/CL

Ajax har varit i totalt sex finaler i Europacupen/Champions League. Fyra har slutat med seger, och Ajax är en av blott tre klubbar att bli mästare tre år i rad tillsammans med Real Madrid och Bayern München.

1968–69: Milan–Ajax 4–1 (Europacupen).

1970–71: Ajax–Panathinaikos 2–0 (Europacupen).

1971–72: Ajax–Inter 2–0 (Europacupen).

1972–73: Ajax–Juventus 1–0 (Europacupen).

1994–95: Ajax–Milan 1–0 (Champions League).

1995–96: Juventus–Ajax 4–2 efter straffar (Champions League).

ANNONS