Timothy Liljegren går en kamp mot klockan för att bli spelklar till junior-VM i ishockey som inleds på annandagen. Arkivbild.
Timothy Liljegren går en kamp mot klockan för att bli spelklar till junior-VM i ishockey som inleds på annandagen. Arkivbild.

JVM-backens skada värre än befarat

Timothy Liljegrens skada är värre än vad som tidigare framkommit. Den duktige Torontobacken går en kamp mot klockan för att kunna spela i JVM-ishockeyn.

ANNONS
|

Det svenska juniorlandslaget samlades på Arlanda på fredagen och åker under lördagen till västra Kanada för ett träningsläger inför JVM som startar i Victoria och Vancouver på annandag jul.

Då framkom också att Liljegrens chanser till spel i JVM är små. Den svenske backen, som spelade JVM redan i fjol, stukade fotleden i en match med Toronto Maple Leafs farmarlag Marlies i början av december.

- Från början hade man förhoppningen att det inte var så allvarligt, men sedan visade det sig att det var det. Nu har Toronto sagt fyra-sex veckor och fyra veckor är den 28:e december, säger Montén.

ANNONS

Kontakt nästa vecka

Det skulle innebära att han missar de två första matcherna om han alls kan spela JVM.

- Vi har sagt att vi (landslaget och Toronto) ska höras om en vecka. Känslan hos oss är att det är ett beslut som ligger hos Toronto, säger Montén.

Montén kallade därför in AIK:s 17-årige jättetalang Philip Broberg som har gjort en överraskande stark höst i det allsvenska ledarlaget.

- Det är väl en av Sveriges hetaste 17-åringar just nu, säger Montén.

"Betyder mycket"

Om beskedet kring Liljegren just nu ser negativt ut fick det svenska laget en positiv nyhet tidigare i veckan när Anaheim lämnade klartecken för att släppa förre Luleåforwarden Isac Lundeström till JVM.

Lundeström har spelat 15 NHL-matcher under hösten men finns sedan en tid i farmarlaget San Diego.

- Det är klart att det betyder mycket. Han har rutin från i fjol och är en skicklig spelare som kanske inte kommer att ösa in poäng, men kommer att göra andra bättre. Han var en av våra bästa forwards redan i fjol, säger Montén.

ANNONS

Lundeström ansluter till laget den 19 december, vilket gör att han missar träningsmatchen mot Ryssland på tisdag, men kan spela i genrepet mot Danmark den 22 december.

Sverige har just nu tre målvakter, nio backar och 15 forwards i truppen. Två backar och två forwards ska bort till premiären.

Sverige, som tagit sig till minst semifinal de tolv senaste åren, tog silver i fjol efter finalförlust mot Kanada.

TT

Fakta: JVM-lagets förberedelser

15 december: Avresa till Kanada.

16-22 december: Läger i Kelowna med matcher mot Ryssland (natten till 19/12) och Danmark (natten till 23/12).

23 december: Avresa till Victoria.

26 december: JVM-premiär mot Finland (natten till den 27/12).

Övriga gruppspelsmatcher: Slovakien (28/12), USA (30/12), Kazakstan (1/1).

Kvartsfinaler spelas 2 och 3 januari, semifinaler 4 och 5 januari och medaljmatcher den 5 och 6 januari.

ANNONS