Förbundskapten Tomas Montén och flera spelare stängs av från matcher i nästa JVM. Arkivbild.
Förbundskapten Tomas Montén och flera spelare stängs av från matcher i nästa JVM. Arkivbild.

Juniorkronorna straffas hårt av IIHF

Internationella ishockeyförbundet (IIHF) straffar Sverige hårt för uppträdandet efter finalförlusten i junior-VM i januari. Hårdast drabbas Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén.

ANNONS
|

Under ceremonin efter finalförlusten mot Kanada tog svenska spelare och ledare i besvikelsen av sig sina medaljer på ett sätt som strider mot IIHF:s regler.

Nu straffas Sverige av det internationella förbundet. Förbundskapten Tomas Montén stoppas från att leda laget i de tre första matcherna i nästa junior-VM, medan hans assistenter Nizze Landén och Henrik Stridh straffas med två matchers avstängning. Svenska ishockeyförbundet får dessutom böta motsvarande 270000 kronor.

I motiveringen av domen skriver IIHF att svenskarnas beteende var mycket osportsligt, att det visade på bristande respekt mot både åskådare och motståndare och att det inte kan ursäktas med frustration efter finalförlusten.

ANNONS

"För dåligt"

Montén är ångerfull.

- Det är klart och tydligt att vi har brutit mot reglerna och då får man ta konsekvenserna, säger han.

- Nu förstår jag att det finns regler runt medaljceremonin. Jag har varit på isen fyra gånger vid olika VM och inte haft koll på det. Men det är mitt jobb att veta, det är bara för dåligt.

Lagkaptenen Lias Andersson, som kastade upp sin medalj på läktaren, straffas på papperet hårdast och stängs av i de fyra första matcherna i nästa JVM. Ytterligare fyra spelare stängs av i två matcher: Axel Jonsson Fjällby, Jesper Boqvist, Rasmus Dahlin och Olle Eriksson Ek.

Men Andersson, Jonsson Fjällby och Boqvist är alla är födda 1998 och för gamla vid nästa JVM. För 18-årige Dahlin gäller bestraffningen i nästa U18-VM. Endast målvakten Eriksson Ek, född 1999, blir därför de facto avstängd i nästa JVM.

ANNONS

Kan överklagas

Förbundsordföranden Anders Larsson säger att man inte står bakom beteendet, men tycker samtidigt att straffet är hårt.

- Vi behöver arbeta vidare med vårt värdegrundsarbete och man ska visa respekt vid den här typen av situationer. Inte minst junior-VM står för mycket känslor och det är mycket framtid i luften men vi måste respektera ceremonier, säger han.

Frågan om en eventuell överklagan av straffet ska behandlas på förbundsstyrelsens möte till helgen.

- Det är ingen ursäkt att de är unga, det kanske snarare är en förklaring. Jag var själv på plats och vet hur otroligt jämnt och spännande det var, men det är absolut ingen ursäkt, säger Larsson.

TT

ANNONS