Norges Therese Johaug vann, Sveriges Ebba Andersson slutade tvåa och Charlotte Kalla blev trea.
Norges Therese Johaug vann, Sveriges Ebba Andersson slutade tvåa och Charlotte Kalla blev trea.

Johaug om Andersson: "Skrämmande"

Hon pressade Therese Johaug och slog Charlotte Kalla. Inte undra på att Ebba Andersson var nöjd efter andraplatsen i Lillehammer.

ANNONS
|

Den 21-åriga talangen har blivit en världsstjärna – och det gick på knappt en vecka. Först kom Ebba Anderson trea i premiären i Ruka och fick kliva upp på pallen för första gången i ett individuellt världscuplopp.

I Lillehammer följde hon upp det med en andraplats bakom Therese Johaug i milloppet i fristil. Hon fick dessutom sällskap på pallen av Charlotte Kalla. Därmed var det samma topptrio som i Ruka i söndags.

Nio sekunder från segern

- Först och främst är det otroligt roligt att jag redan nu har fått kliva upp på pallen två gånger, säger Ebba Andersson till TT.

ANNONS

- Jag har känt inför säsongen att jag har tagit kliv i min utveckling. Hur stora har varit svårt att säga innan vi börjat tävla, men nu har jag fått ett litet svar på det.

Andersson var bara nio sekunder efter Johaug. Norskan startade tidigt och väntade nervöst i målområdet.

Efteråt hyllade hon det nya svenska stjärnskottet.

- Hon blir skrämmande. Hon har verkligen tagit steg och kommer att gå fort hela vintern så vi får verkligen bita ihop om vi ska hålla henne bakom oss, säger Johaug enligt Aftonbladet.

Andersson tar lugnt på de stora orden från Johaug.

- Jag antar att det är sagt i positiv bemärkelse. Då får jag bara tacka och ta emot.

ANNONS

VM stora målet

Ebba Andersson ser ut att bli ett stort svenskt medaljhopp i VM i Seefeld. Men med vinterns stora mästerskap fortfarande mer än två och en halv månad bort är frågan om hon har prickat formen för tidigt.

- Det hoppas jag inte. VM är fortfarande det stora målet, det är då jag ska åka som fortast.

Andersson har chans på en ny topplacering när minitouren i Lillehammer på söndagen avslutas med en jaktstart över 10 kilometer. Hon går ut som trea med 14,3 sekunder upp till ledande Charlotte Kalla.

TT: Blir det en ny pallplats?

- Det är inget jag vill tänka på nu. Nu vill jag njuta av den här andraplatsen.

Mycket talar för en duell mellan Kalla och Johaug, som jagar 2,5 sekunder bakom. Kalla lägger över favoritskapet på norskan som har imponerat med två segrar i comebacken efter dopningsavstängningen.

ANNONS

- Det är klassiskt och en bana som passar Therese ypperligt. Min taktik? Åka smart och ha is i magen, säger Charlotte Kalla till SVT.

TT

Fakta: Minitouren i Lillehammer

Minitouren i Lillehammer avslutas på söndagen med en jaktstart över 10 kilometer i klassisk stil. Charlotte Kalla går ut först. Här är ställningen i toppen:

1) Charlotte Kalla, Sverige +0,0

2) Therese Johaug, Norge + 2,5

3) Ebba Andersson, Sverige + 14,3

4) Ingvild Flugstad Østberg, Norge +19,8

5) Ragnild Haga, Norge + 38,0

...

9) Stina Nilsson, Sverige, +1.05,6

10) Evelina Settlin, Sverige, +1.07,0

Fakta: Ebba Andersson

Född: 10 juli 1997.

Klubb: Sollefteå.

Främsta meriter: OS: fyra i skiathlon och silver i stafett 2018. VM: silver stafett 2017. Världscupen: En andra- och en tredjeplats säsongen 2018/2019.

ANNONS