Victor Johansson.
Victor Johansson.

Johansson vill sälja in de längre distanserna

Victor Johansson är ute efter att göra klipp. Först i simbassängen och sedan kanske på Wall Street.

ANNONS
|

Wall Street-målet är mer en skämtsam detalj för den 19-årige Jönköpingssimmaren som flyttar till USA i höst för att börja på University of Southern California där han ska kombinera sin OS-satsning med ekonomistudier.

Han är fast besluten att slåss om medaljer i Tokyo 2020.

I EM-bassängen kan han slå till redan den här veckan på nya OS-grenen 800 meter fritt (försök tisdag, final onsdag) och bryta en sex år lång medaljtorka på herrsidan. Så länge har det nämligen gått sedan Stefan Nystrand vann den senaste mästerskapsmedaljen, silver på 50 meter fritt, i långbana på EM 2012.

ANNONS

- Det hade betytt väldigt mycket, säger svensk simnings senaste stjärnskott som tagit stora kliv på 200, 400, 800 och 1500 meter fritt de senaste åren.

Ögonöppnare

800-metersdistansen är den det har gått bäst på. Det var där han vann JEM-guld 2016 och i år är trea i Europa.

En medalj skulle också göra att folk får upp ögonen för de långa distanserna igen.

- Distanssimningen är inte så populär i Sverige, jag har alltid velat jobba för att få folk (framför tv:n) att i stället för att de ska gå och fika ska kolla på de långa distanserna. Det är några av de mest spännande loppen, säger han.

Det är många år sedan Sverige hade en simmare av klass på längre distanser. Anders Holmertz – två OS-silver på 200 meter fritt och OS-brons 1992 på 400 meter fritt – är den senaste.

ANNONS

Victor Johansson simmade korta distanser i sin moderklubb Nässjö, med fokus på fjäril, fram till 2012.

"Slöseri med tid"

Ett tränarbyte förändrade allt.

- Vi började simma längre på träningarna och jag ställde upp på 800 meter i ungdoms-SM och tog jag min första bronsmedalj. Därifrån växte det.

- Sedan dess har jag haft tankesättet att varför lägga ned så mycket på att träna och sedan bara simma ett lopp på 25 sekunder. Det är slöseri med tid, säger den pratsamme och utåtriktade simmaren.

Eftersom det inte finns någon konkurrens i Sverige på långa distanser tränar han ofta med den två år äldre norske stjärnan Henrik Christiansen, som i Glasgow tog karriärens andra EM-silver på 400 meter fritt.

Victor Johansson har haft växlande resultat i EM. Det har gått bra både i lagkappen på 4x200 meter fritt, med finalplats och rekordkross, och på 400 meter fritt där han blev femma i sin första internationella final i långbana.

ANNONS

På 1500 meter fritt simmade han långt under kapacitet och missade final.

- Jag känner att formen finns där och jag har gjort jobbet inför EM. Men på 1500 fick jag inte ut det, säger han.

Och hur var det där med Wall Street nu då?

Det var något han nämnde i en intervju med Jönköpings-Posten tidigare i år, lite mer skämtsamt. Men det finns ändå där långt bak i huvudet, att lyckas i det civila också efter simkarriären.

- Jag är ganska flexibel var jag hamnar i livet, jag tar det som det kommer. Jag kanske hamnar på en bank någonstans, eller på Wall Street eller i Dubai.

Höga mål är något som är signifikativt med Victor Johansson.

Ju förr de infrias, desto bättre.

Glasgow, TT:s utsände

Fakta: Victor Johansson

Född: 13 september 1998 (20 år).

Klubb: Jönköping.

Tränare: Karl-Johan Gårdström.

Främsta mästerskapsmeriter: EM-femma på 400 meter fritt 2018, fyra på 400 meter fritt och femma på 1500 meter fritt i kortbane-EM 2017. Svensk rekordhållare på 800 och 1500 meter fritt.

Resultatutveckling, 800 meter, 2016: 7.56,64 (JEM-guld), 2017: 7.52,66 (VM), 2018: 7.49,77 (Swim Open, april).

ANNONS