Tilde Johansson och Evelina Tovek känner sig båda redo för att börja tävla igen.
Tilde Johansson och Evelina Tovek känner sig båda redo för att börja tävla igen. Bild: Andreas Sandström

Johansson och Tovek är redo för tävlingar

Grönt ljus för elitidrottare att tävla runt om i Sverige. För Tilde Johansson och Evelina Tovek var beskedet efterlängtat.

ANNONS
|

Under fredagsmorgonen öppnade Folhälsomyndigheten upp för att tillåta elitidrott från och med 14 juni. För utövande elitidrottare tillåts dessutom resor längre än de 1-2 timmar som man tidigare satt upp som begränsning i dessa coronatider.

Men när tidningen når friidrottsstjärnan Tilde Johansson har hon än så länge inte tagit del av nyheten.

- Va? Jag hade faktiskt inte koll på att de hade kommit något besked. Men, nu när du säger det känns det såklart jättekul, säger hon.

Johansson har dock haft på känn att beskedet snart skulle komma.

- Jag är inte jätteförvånad. Man hade ju sina aningar om att beskedet skulle komma nu de här dagarna.

ANNONS

På söndag ska Tilde Johansson delta i en digital längdhoppstävling i Göteborg. Där kommer hon möta längdhoppare som tävlar på länk från Karlstad.

Annars har Tilde Johansson inte hunnit planera in några tävlingar.

- Det har ju varit svårt nu på grund av restriktionerna. Men nu när beskedet kom blir det lättare att arrangera tävlingar. Så, förhoppningsvis kommer jag kunna planera in någon tävling snart.

Att åka ut på vägarna igen har varit efterlängtat. Och så länge Johansson färdas i bil ser hon inga problem med resor som är längre än 2 timmar.

- Jag kommer ju inte i kontakt med någon om vi åker runt med bil. Sedan är ju längdhoppstävlingarna utomhus, så risken att bli smittad eller smitta någon kommer inte vara så stor.

Hon fortsätter:

- Samtidigt tycker jag det är viktigt att lyssna och följa Folkhälsomyndigheternas rekommendationer.

Möjlig SM-comeback för Tovek

Ryttaren Evelina Tovek befinner sig för närvarande på hemmaplan i Tyskland. Därifrån har hon följt nyhetsläget i Sverige.

- Jag har ju såklart följt nyheterna på mobilen. Under dagen har jag pratat med mina lagkamrater hemma i Sverige. Och de är så klart väldigt glada över beskedet.

Att Folkhälsomyndigheten öppnar upp för elitidrotten ser hon som ett gott tecken.

ANNONS

Nu hoppas hon att liknande beslut kommer fattas i Tyskland inom kort.

- Fotbollen drog ju igång för någon helg sedan vilket såklart är ett steg i rätt riktning. När det kommer till ridsporten har mindre träningstävlingar kunnat arrangeras än så länge, men inga riktiga tävlingar. Min förhoppning och tro är att tävlingar kommer börja arrangeras i juni eller juli.

Hon fortsätter:

- Skulle tävlingarna inte dra igång under sommaren får vi kanske planera om. Det hade varit superkul att komma hem till Sverige och rida SM till exempel.

ANNONS