Jessica är utvald – ska locka fler kvinnor till Vasaloppet

Grundaren av Nordens största cykelcommunity She Rides har länge brunnit för rörelseglädje och jämställdhet. Nu är Varbergsbon Jessica Clarén utvald att motivera fler kvinnor att delta i Vasaloppets tävlingar.
– Det här kallade på mig, säger hon.

ANNONS
|

Genom alla år har en majoritet av deltagarna i Vasaloppets olika skid-, cykel- och löplopp varit män. Nu görs en stor satsning för att skapa en jämnare könsfördelning bland de tävlande.

Utifrån nästan 400 ansökningar har 15 personer, med olika bakgrund och egenskaper, handplockats till en särskild utvecklingsgrupp – som ska locka fler kvinnor att delta i motionsloppen.

En av de utvalda är Varbergsbon Jessica Clarén.

– Det känns riktigt stort att få vara med, då det är en vintertradition som betyder mycket för mig och min familj. Min pappa började faktiskt gråta, säger hon och fortsätter:

– Men jag är i första hand uttagen för att jobba med Cykelvasan, fast det kan även spilla över på de andra loppen. Det här är en jättebra satsning, och det ligger helt rätt i tiden om Vasaloppet ska överleva.

ANNONS

Ville direkt förändra cykelsporten

Cykelentusiasten har tidigare varit influencer inom träningssfären och även jobbat länge med marknadsföring för sportutrustningsjätten Nike.

Däremot dröjde det till 2013 innan hon fattade tycke för cykelsporten – men därefter gick allting väldigt snabbt.

– Då fick jag en fråga om jag kunde hjälpa till att lyfta cykelsporten för den breda massan. Direkt tyckte jag att cykling var väldigt kul, men att det var lite mossigt. Det var svårt som ensam tjej att komma in i den världen, där det var mycket ”lilla gumman”-attityd.

– Så då startade jag She Rides för att skapa balans vad gäller jämställdheten i sporten.

Sedan dess har det växt så pass snabbt att det nu är Nordens största cykelrörelse med ungefär 10 000 medlemmar.

– Jämställdhetsfrågan har kommit upp gång på gång inom sporten, men det är aldrig någon som drivit den så hårt som vi har gjort.

”Det är skrämmande lite”

Nu är tanken att Jessica Clarén, tillsammans med de andra utvalda, ska bidra till att Vasaloppet får en bättre könsbalans. Och det finns en klar förbättringspotential menar hon.

Under 2022 var 32 procent av deltagarna i alla Vasaloppets tävlingar kvinnor, och motsvarande siffra för enbart Cykelvasan tolv procent.

– Det är skrämmande lite. Det finns verkligen saker att jobba på.

ANNONS

– Men det ska bli väldigt spännande, för det finns ingen annan organisation som kan mäta sig med Vasaloppet sett till stämning och storlek. Det betyder så mycket för så många.

Varför är du en av de utvalda, tror du?

– Jag har jobbat med den här frågan i tio år, så jag har en del erfarenhet.

Är det möjligt att uppnå en jämn könsfördelning?

– Visionen om att det ska vara 50-50 i alla lopp är fantastisk. Samtidigt får vi vara ödmjuka och se det som en långsiktig satsning. Men jag är helt övertygad om att det är möjligt.

Ett bi i en getingsvärm

För att lyckas tror hon att det handlar mycket om attitydförändringar, och att ge rätt förutsättningar till båda könen för att kunna samverka på samma arena.

– En stor utmaning är normer. När jag körde Cykelvasan för första gången fick vi starta ihop med herrarna och det var som att sätta ett litet bi i en stor getingsvärm. Den känslan måste vi få bort, säger Jessica Clarén och fortsätter:

– Dessa lopp bygger på en stark tradition och kultur, men genom den här utvecklingsgruppen kan vi ge dem en inblick utifrån. Vi kan så frön som de sedan får förvalta.

ANNONS

På samma gång som hon är exalterad över uppdraget, är hon också medveten om dess baksida.

– Det är ett väldigt kul projekt, men det tar också mycket kraft och energi. Det är inte en dans på rosor direkt.

– Men jag tycker att cykling är så roligt och vill få fler att upptäcka det, vilket är hela min drivkraft.

Nu hoppas hon att den nya satsningen ska ge snabba resultat.

– Vi har muskler för att skapa förändring, och drömvisionen är att man ska kunna se skillnad redan 2023.

ANNONS