Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Gian Piero Ventura, instruerar på Italiens träning.

Jansson hyllar Ventura som tränare

En väldigt krävande tränare som inte tvekar att skälla ut spelare som inte gör som han säger. Det är en bild av Gian Piero Ventura, Italiens förbundskapten. Pontus Jansson har fleSr.

Ventura värvade Pontus Jansson till Torino från Malmö FF 2014. Förra året flyttade Jansson till Leeds United. I samma veva tog Ventura över efter Antonio Conte. Nu träffas de igen. Först i Solna, några dagar senare i Milano. Bara en av dem får åka till VM-slutspelet i Ryssland nästa sommar.

Jansson har mest gott att säga om Ventura inför playoff-matcherna.

- En bra tränare, en bra person, väldigt krävande. Han ställer höga krav på sina spelare, men han är också väldigt taktisk och lämnar inget åt slumpen. Han kommer att ta Sverige på allra största allvar och har nog en klar bild över hur han vill vinna mot oss.

- Vi mötte Brommapojkarna med Torino och han hade nog fem, sex genomgångar om Brommapojkarna. Det säger väl allt.

"Fick några utbrott på mig"

Hur var han som matchcoach?

- Mycket negativ. Han skriker mycket. Det är mycket känslor. Han ställer stora krav. Han sänkte ganska många spelare i Torino med sitt språk, säger Jansson och berättar att han inte klarade sig undan några av Venturas verbala råsopar.

- Han fick några utbrott på mig och skrek på en träning att jag var den sämste spelare han sett, men det menade han nog inte.

Vad skrek du tillbaka?

- Jag vet inte. Det var väl några fula ord på italienska. Men han var bra, han betydde mycket för mig. Jag lärde mig mycket av honom, av hans "tänk" och det trots att jag sågs som en spelare för framtiden, säger Jansson.

- Jag har mycket att tacka honom för.

Snack med Janne

Janssons goda insikter i hur Ventura resonerar och agerar leder i veckan till att han sätter sig ner med förbundskaptenen Janne Andersson.

- Jag känner honom bra och kan tänka mig hur han tänker, så vi får se om jag kan lämna något till Janne, säger Jansson.

Mittbacken varnar också för att det är ett snäppet bättre Italien nu än det som Sverige föll mot i EM-slutspelet 2016.

- De har en av de bästa målvakterna i världen (Gianluigi Buffon), är ett av de bästa defensiva lagen i världen plus att de har Marco Verratti tillbaka. Dessutom har de många offensiva spelare som är i bra form, som Lorenzo Insigne, Andrea Belotti och Ciro Immobile.

"Goda chanser"

- Jag tror att deras fotboll mår bättre än på länge. Jag tror att det är ett Italien som många underskattar, men jag ser också oss som ett bättre lag än i EM, så det blir nog ett härligt möte.

- Pressen är på Italien, men det är också en inspirerande uppgift för oss. Vi har allt att vinna. Det är ett dubbelmöte där små detaljer kommer att avgöra. Vi har absolut goda chanser.

Albin Ekdal, med många år i Italien (Juventus, Siena, Bologna, Cagliari), pratar också med stor respekt om Venturas Italien.

- Det är ett extremt skickligt lag med många skickliga spelare som gör det otroligt bra på en hög europeisk nivå. Som kollektiv är de otroligt starka, de vinner inte alltid med många mål men de vinner oftast. De spelar alltid i mästerskap.

- Men all press är på dem. Jag tror det italienska folket är tämligen övertygat om att Italien kommer att gå till VM, förbundskaptenen verkar vara det också.

- Jag tror att de åker hit för att städa av första matchen.

Ekdal ger också ett positivt besked. Hans rygg mår bättre.

- Det har känts lite bättre sedan förra samlingen. Jag har fortfarande ont men det känns inte lika hopplöst.