Janne Andersson tänker inte gå med landslagskläder igen

Två svenskar mördades i Bryssel kort innan Sverige skulle spela EM-kval
Nu berättar Sveriges förbundskapten Janne Andersson att han inte tänker gå med en landslagströja offentligt.
– Man vill inte behöva tänka så, säger han till SVT.

ANNONS
|

Måndagen skulle handlat om Sveriges EM-kvalmatch mot Belgien i Bryssel, men i stället kom nyheterna att präglas av något annat.

Strax innan matchen mördades två svenskar i den belgiska huvudstaden i vad som nu utreds som ett terrorbrott. En av dem ska enligt uppgifter burit en svensk landslagströja på sig.

Detta ledde till att Sveriges match avbröts efter en halvlek och att svenska fans var tvungna att, för sin egen säkerhet, stanna kvar inne på arenan. Först vid 04 fick de sista supportrarna lämna.

Under onsdagen, två dagar efter den tragiska händelsen, gästade Sveriges förbundskapten Janne Andersson SVT:s Morgonstudion. Han berättade att han själv var inne i Bryssel med landslagskläder på sig under måndagen.

ANNONS

– Jag hade inte en tanke på att inte gå i landslagskläder där och då. Sen började man fundera på kvällen, det skulle man inte ha gjort så klart, framför allt kanske med mitt kända ansikte, säger han.

Kommer inte bära landslagskläder igen

Efter skjutningen har UD gått ut och uppmanat UD svenskar utomlands att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet. Nu berättar Janne Andersson att han inte kommer bära landslagskläder igen.

– Man vill ju inte tänka så. Man vill inte behöva tänka så. Det är farorna kontra stå upp för någonting, det får man fundera på. Det får var och en fundera på, men det är inte enkelt.

Han fortsätter:

– Jag brukar inte åka ut i svenska landslagskläder normalt. Det finns en igenkänningsfaktor med. Men jag kommer aldrig mer göra det tror jag.

Janne Andersson: ”Det var så overkligt”

Janne Andersson berättar att landslaget fick veta om skjutningen i halvtid och att det först var svårt att ta in vad det var som hade hänt.

– Innan jag förstod det fick de säga det till mig tre gånger. Det var så overkligt att det hade hänt. Sen fick jag gå in till omklädningsrummet och säga till killarna, mitt förslag var att vi absolut inte skulle gå ut och spela. Det var ingen som tyckte något annat, säger han.

ANNONS

Det var omtumlande timmar innan förbundskaptenen väl var tillbaka på svensk mark.

– Det var många märkliga känslor och sen helt plötsligt var man hemma. Det kommer ta några dagar att bearbeta det här, säger Andersson.

Läs mer: Supporter om SvFF:s nya direktiv efter terrorattentatet i Bryssel

Läs mer: Andreas Wreimer från Varberg var på plats på King Baudouin-stadion i Bryssel

Läs mer: Ulf Niklasson: Är fotbollsfesten slut nu?

ANNONS