Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Janne Andersson: ”Det är upp- och nervända världen”

Janne Andersson skulle egentligen ha lett fotbollslandslaget mot nya framgångar i EM den här sommaren.
I stället hälsar förbundskaptenen på i det Halmstad som blivit hans favoritresmål som utflugen hallänning – i väntan på en höst där landslagsfotbollen återvänder, hans bok släpps och där han ska bli morfar för tredje gången.
– Det är precis så roligt som alla har sagt, säger Janne Andersson.

Tjejerna och killarna samlas för att få autografer och ta bilder. Janne Andersson ställer tålmodigt upp och tar sig även tid att skjuta straffar med några ungdomar som ber honom spela med dem.

– Här är jag i första hand för att göra det. Annars jagar inte folk livet ur mig, men de känner igen en, både nationellt och internationellt, numera. En gång i tiden var man välkänd på Alevallen som arg forward, nu är man känd lite utanför också, säger Janne Andersson och skrattar.

57-åringen, som har varit svensk förbundskapten för herrlandslaget i fotboll sedan sommaren 2016, är tillbaka på den fotbollsplan han brukar lyfta fram som sin favoritarena i världen när det kommer på tal.

Här började han själv spela knatte-fotboll en gång i tiden i Alets IK. Vid ena kortsidan av A-planen finns klubbstugan som Jannes pappa Olle, ordförande i Alet under 20 år, var med om göra i ordning.

– Det är någon form av monument av honom för mig. Det är en speciell känsla för mig att vara på Alevallen. Det är förknippat med sommar och fotboll.

Ellen Odefalk (till vänster) och Lovisa Brogren ger tummen upp när de tar en bild med Janne Andersson. Bild: Lina Salomonsson
Ellen Odefalk (till vänster) och Lovisa Brogren ger tummen upp när de tar en bild med Janne Andersson. Bild: Lina Salomonsson

Det har gått ett par år sedan Janne Andersson och hustrun Ulrika flyttade från Halmstad. I dag bor de på Lidingö medan döttrarna har flyttat till Stockholm och Skåne, men Janne – som utsågs till Årets hallänning förra året – upplever att han blivit ännu mer av en ambassadör för hemstaden sedan flytten.

– Jag tror de flesta blir det. Det som det ofta förknippas med är vilka lag man hejar på i idrott. Jag är väldigt patriotisk. Min dialekt håller jag stenhårt på, den ska inte förändras en millimeter. Det ska vara gurkburkar i parti och minut!

– Jag följer HBK jättemycket och Alet också. Under vinterhalvåret när det inte är någon svensk fotboll igång är det Drott man följer. Jag spelade fotboll ihop med Uffe Månsson och Ola Lindgren under min uppväxt. Det var ganska många Drottspelare som spelade fotboll i Alet. Jag åkte även på bortamatcher en period. 2014 när Drott åkte ur Elitserien satt jag i Norrköping med min halsduk och köpte hem matcherna.

– Det supporterskapet har alltid funnits men blir nog starkare när man flyttar.

Janne om fotbollen i Halland: ”Upp- och nervända världen”

Från distans har han kunnat se hur makten i fotbolls-Halland svängt sedan han själv slutade som HBK-tränare efter säsongen 2009.

I dag är det Varbergs Bois och Falkenbergs FF som ligger i Allsvenskan och HBK i Superettan är bara trea i Halland.

– Hade man satsat på det när jag slutade 2009 hade man nog blivit rik, säger Janne.

– Till att börja med har Varberg och Falkenberg gjort det fantastiskt bra, men för mig är det upp- och nervända världen. Jag vet många år när Lars Eric (Nilsson) var ordförande i Falkenberg och han ringde och frågade om det fanns några spelare de fick låna. Vi hade ett jättebra samarbete och de som inte riktigt räckte till hos oss hamnade ofta i Falkenberg. Då är det klart att det känns väldigt konstigt att Falkenberg så tydligt varit bättre den här perioden, men det är bara att gratulera för de har gjort det bra.

Janne Andersson säger att han ser i princip alla HBK:s matcher och att det behöver gå längre tid innan man kan tala om ett faktiskt maktskifte inom den halländska fotbollen.

– Jag tror att över tid är ändå HBK klubben som ska ha bäst förutsättningar för att vara det starkaste laget.

Samtidigt ser han gärna att alla tre halländska klubbar kan mötas – i Allsvenskan.

– Vilket publikintresse det skulle vara och alla runt om i länet skulle kunna se allsvensk fotboll med de allra bästa spelarna. Det hade varit jätteroligt för halländsk fotboll.

Var mycket ensam som barn: ”Stort behov av egen tid”

För Janne Andersson är mycket med Halmstad och Halland förknippat med idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet.

Alevallen och Örjans Vall ligger hög(s)t på listan över favoritplatser att besöka, men även gamla Laholms IP, där Janne jobbade under sex år som tränare i Laholms FK.

– Jag tror inte att det är många idrottsplatser som jag har missat i Halland. När man kommer till en liten idrottsplats, går in i klubblokalen och ser gamla lagbilder, sånt tycker jag är enormt roligt.

Bland barndomsminnena finns Prins Bertils stig, simskolan på Brottet, kvällsdop i Grötviks hamn och så klart Tylösand – även om Janne enligt egen utsago inte är någon stor badentusiast.

– Vi var ju fem barn och åkte inte på utlandssemestrar utan vi hade en tur till mormor och morfar i Skåne, en tur till Kärda utanför Värnamo där min far var ifrån och hälsade på släkten. Annars var vi mycket hemma.

– Jag brukar säga att jag är väldigt social på ett sätt men jag hade som liten, precis som nu, också ett stort behov av egentid. Väldigt mycket av mina minnen från när jag var liten är att jag var ensam, men inte på ett sorgligt sätt utan för att jag ville. Jag kunde ge mig ut och cykla eller smyga ner till Jutarum som fanns då och titta på någon fotbollsmatch.

Halmstad är Jannes favoritresmål

Den här sommaren har han och hustrun Ulrika besökt dottern Louise i Skåne och det blir en hektisk vecka i Halmstad – den gamla hemstaden som numera är Jannes favoritresmål och där han alltjämt har mycket släkt och vänner.

Janne hinner med en förbundskaptensträff med bordtennis-legendaren Jörgen Persson och en träff med gamla kamrater från HBK-tiden, något man gjorde första gången förra sommaren.

– Det blir lite grabbig lek med fotbollstennis och sånt roligt. Förra året vann vi som var de äldsta mot de yngsta och jag retade Tobbe Arvidsson så mycket så till slut fick jag sluta för jag trodde att han skulle slå till mig. Det var jätteroligt, skrattar Janne.

Annars tar Janne gärna cykeln och ser sig omkring.

– Jag kan inte springa med mitt dåliga knä utan cyklar runt i stan och på Prins Bertils stig, känner på atmosfären i Grötvik och handikappsbadet. Det är sommar för mig när man gör det.

FAKTA Janne Anderssons tre tips om besöksmål i Halland

1) Gå på fotboll på Örjans Vall.

2) Prins Bertils stig. Det är en jättefin sträcka som har sin tjusning oavsett årstid.

3) Åka och ta ett bad i Tylösand eller Frösakull.

Janne gick ner i lön på grund av corona

Sommaren har annars inte blivit som den var tänkt. Coronapandemin satte världen i karantän under våren och när Janne besöker Halmstad skulle det egentligen varit efter ett EM-slutspel utspritt på värdstäder runt om i Europa, men det fick flyttas till nästa sommar.

– Våren var konstig. Från att ha varit fotbollstränare i 38 år och alltid haft matcher, träningar eller något att följa var allt helt dött, säger Janne Andersson som därför valde att gå ner 20 procent i lön under våren.

Med fotbollsligornas omstart och att Allsvenskan är igång igen har mycket jobbmässigt återgått till det normala för den svenske förbundskaptenen, men han planerar inte in några utlandsresor än.

– Jag är tveksam till att resa utifrån hur det är därute. Alla är inte helnöjda med oss (svenskar) om vi skulle komma heller. Jag ska ta ut nästa landslagstrupp den 27 augusti så det är möjligt att det blir några resor innan dess, men nu känner jag inte att jag vill ut.

Stannar som förbundskapten till 2024

Framtiden har dock klarnat. Tidigare i år förlängde Janne Andersson sitt kontrakt som förbundskapten över EM-slutspelet 2024. Förhoppningen är att det väntar mästerskapsintensiva år med Nations League-slutspel nästa juni, EM samma sommar, ett VM-slutspel i Qatar 2022 och EM 2024.

– Det var väldigt odramatiskt. Jag brukar säga att jag har världens bästa jobb. Sedan gäller det att vinna matcher, men rollen trivs jag fantastiskt med. Ibland får jag nypa mig i armen.

– Förhoppningsvis är vi med i allt som kommer. Men man ska ha stor respekt för VM, det är bara 13 europeiska nationer som går dit och det är inte självklart att man slår ut nationer som Italien och Holland som vi gjorde förra gången. Det krävs nästan bragder för att gå dit, säger Janne Andersson.

Redan i höst väntar Nations League där Sverige, efter fjolårets gruppseger, tagit klivet upp i den högsta divisionen där både Europamästarna Portugal och världsmästarna Frankrike väntar. De första matcherna riskerar dock att spelas inför tomma läktare i Sverige.

– Det är tuffa matcher, men vi har stört de här lagen innan så jag hoppas att vi kan ge oss på dem igen. Men det blir säkert utan publik. Det är lite tråkigt, dels för vår egen publik som inte kan komma, dels för att hemmaplan är en fördel, men alla spelar nästan på neutral plan nu.

Släpper bok i höst: ”Halvläskigt”

I höst kommer också Janne Anderssons bok ”Att bygga ett lag”, skriven tillsammans med Henrik Johnsson som producerade Janne Anderssons sommarprat.

– Men jag var väldigt tveksam för jag tycker det känns förmätet att man ska ge ut en bok om någonting, säger Janne med ett skratt.

– Det har varit en rolig grej som man aldrig gjort, men det är lite halvläskigt när folk ska nagelfara den.

Janne Andersson poängterar att det inte är några memoarer utan boken handlar om jobbet som ledare och erfarenheterna som Janne lärt sig genom karriären.

Men det kan komma en självbiografi i framtiden. Janne berättar att han träffar Henrik Johnsson i samband med varje landslagssamling.

– Men den kommer absolut inte förrän jag är klar i så fall!

Blir morfar igen: ”Får gärna bli en kille”

Redan i december händer det dock något stort i Janne Anderssons liv. Då blir han morfar för tredje gången.

– Jätteroligt. Jag har två tjejer själv och de har fått tjejer så nu gör det inget om det blir en kille, skrattar han.

Hur är det att vara morfar?

– Fantastiskt roligt. Alla säger att det är det, men det är ju så roligt som alla sagt. Det som är svårt att ta in är att man tycker att ens egna barn fortfarande är barn och så är de mammor. Ibland kommer det över en.

FAKTA Janne Andersson

Ålder: 57 år.

Familj: Hustrun Ulrika, barnen Louise och Julia, två barnbarn.

Gör helst en varm sommardag: Ut och cyklar. Jag cyklar helst rätt långa rundor. Jag är inte mycket för att bada.

Bästa sommarmaten: Sill och potatis. Och kräftor i augusti.

Favoritresmål: Halmstad eftersom jag inte bor i staden längre.

Vad skulle du vilja prova på som du inte vågat än: Jag är flygrädd sedan gammalt, därför var jag stolt när jag åkte helikopter i New York 2015 när Ulrika fyllde 50 år.

Lär mer om Falkenbergs FF här