Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Svenskt kramkalas sedan Rickard Rakell gjort 4–0 mot Vitryssland i VM-premiären.

Janmark: "Roligare än på länge"

Ett, tu, tre – sedan hade en ny drömkedja i unga Tre Kronor visat upp sig. VM-debutanterna Mattias Janmark, Rickard Rakell och Mika Zibanejad gjorde var sitt mål i 5–0-krossen mot Vitryssland i VM-premiären.

Dallasforwarden fick vila hela förra säsongen på grund av en svår knäskada och den här säsongen gick det snett för hans NHL-klubb.

Trots att hans kontrakt med Dallas går ut i sommar valde han att åka till ishockey-VM.

Han sökte spelglädje och fick det direkt tillsammans med sina kedjekamrater Mika Zibanejad och Rickard Rakell.

Trion gjorde var sitt mål och totalt sju poäng i VM-premiären.

- Det var en rolig match, lite trevande i början men sedan släppte vi loss på tyglarna, sade Mattias Janmark.

Njöt av sången

Zibanejad njöt också av kvällen:

- Det är klart att det är skönt, jag tror inte att någon av oss hade sagt nej till ett mål i premiären. Skönt att få det undanstökat, sade forwarden från New York Rangers.

Inte blev det sämre av det massiva publikstödet. Tusentals svenska fans i Tre Kronor-tröjor fanns på plats i Royal Arena i Köpenhamn och satte färg på kvällen.

- Det var som hemmaplan, det var skönt att vara tillbaka i Europa och ha lite sjungande fans, sade Mika Zibanejad.

Monsterbyte

Det var förstakedjan som drog i gång Tre Kronor efter en lite trevande start. Trots att de inte hade del i de två första målen som kom inom loppet av 28 sekunder i första perioden.

Men ett monsterbyte precis innan från trion fick i gång det svenska laget.

Lias Andersson öppnade målskyttet med ett fräckt 1–0-mål sedan han hittat vägen in framför det vitryska målet efter 9.17. Bara 28 sekunder senare sköt Gustav Nyquist 2–0 på ett direktskott efter John Klingbergs perfekta passning.

Sedan tog förstakedjan över produktionen.

Janmark sköt 3–0 efter en precis framspelning från Zibanejad och Rickard Rakell kom direkt in från utvisningsbåset och gjorde 4–0 i mittperioden. Zibanejad fastställde 5–0 i den tredje.

- Vi gjorde några snygga mål, sedan skapade vi fler lägen. Vi borde kanske ha gjort några fler mål, sade Mattias Janmark.

Han och Zibanejad spelade tillsammans redan under Sweden Hockey Games. Nu fick de sällskap av Rakell, 34 mål i Anaheim under säsongen och näst bäste svenske målskytt i NHL.

- Det är en världsklasspelare, han kan skapa lägen helt själv och är en grym avslutare. Det såg man på målet. Det är en av VM:s bästa spelare, sade Janmark.

Det nya, unga Tre Kronor – där alla utom två är 90-talister – fick en kanonstart på VM. Det enda negativa var att centern Johan Larsson tvingades utgå i mittperioden.

- Det kändes som att det var en säkerhetssak av läkaren. Han fick en smäll och man tog beslutet att han inte skulle spela mer. Men jag vet inte exakt vad diagnosen är, sade förbundskapten Rikard Grönborg till TV3.