Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mattias Janmark var rädd att karriären kunde vara över, nu spelar han VM med Tre Kronor.

Janmark om återkomsten: "Glad och tacksam"

I sina mörkaste stunder trodde Mattias Janmark att ishockeykarriären var över. Nu tillhör han Tre Kronors viktigaste spelare i jakten på VM-guld.

För den som såg Tre Kronors premiärseger, 5–0 över Vitryssland i fredags, kan det vara svårt att tro att 25-åringen var borta från ishockeyn i drygt 500 dagar.

Han flög fram på isen, visade upp en enorm spelglädje tillsammans med Mika Zibanejad och Rickard Rakell i förstakedjan, och stod för ett mål och en målgivande passning. Trion gjorde tre mål och sju poäng tillsammans.

Janmark är inne på slutdelen av sin comebacksäsong efter den svåra knäskadan som höll honom borta från spel under lång tid. Efter sin avslutande match den 11 maj 2016 gjorde han inte NHL-comeback med Dallas förrän den 6 oktober 2017.

Medfödd knäskada

På en träning inför säsongen 2016–17 vek sig knäet och efter undersökning upptäcktes en medfödd knäskada. Läkarna gav honom 80 procents chans att operationen skulle lyckas.

De där 20 procenten spökade så klart, det erkänner han efter Tre Kronors träning inför söndagens match mot Tjeckien i VM i Köpenhamn.

- Så är det ju, man fick lite mentala spöken. Det var en ganska stor osäkerhet. Det är klart att det fanns såna perioder, samtidigt var det enda man jobbade efter att komma tillbaka, säger han.

Den förre AIK-spelaren, som också gjorde en säsong i Frölunda före NHL-flytten, hade precis slagit igenom i NHL när skräckskadan inträffade.

Blandade känslor

Den här säsongen kom han inte bara tillbaka – utan förbättrade sina siffror från debutsäsongen och noterades för 19 mål och 34 poäng.

- Jag gick in utan förväntningar på mig själv. Jag hade förhoppningar att jag skulle kunna spela 82 matcher, det var nog det jag lade min energi på. Det är jag glad att jag kunde göra. Sedan var jag inte nöjd med hur säsongen blev för laget och för min egen del gick det väl bra första 50 matcherna, men sedan avtog det. Det är man inte glad över. Så det är både och, säger han.

TT: Hur är statusen på knäet nu?

- Det ser bra ut, det är inte helt läkt, det kan ju rivas upp, men det är inget man kan tänka på.

Nu är han i VM, trots att hans kontrakt gått ut, och vill avsluta säsongen framgångsrikt.

Starten var lovande.

- Nu möter vi ett lag som på pappret är lite bättre. Det blir en riktig värdemätare. Vi får se om vi kan komma upp på samma nivå som i går, säger han inför Tjeckienmötet.

Han har spelat med både Rickard Rakell och Mika Zibanejad under juniortiden i AIK. Men det är ett tag sedan. Om att kemin finns där redan nu, säger han:

- Det är bra spelare man spelar med, då är det lätt att hitta varandra.