Sveriges Mattias Janmark (13, mitten) klappas om av lagkamrater efter ett av sex mål i semifinalen mot USA. USA gjorde inte ett enda, vilket innebär VM-final för Sverige.
Sveriges Mattias Janmark (13, mitten) klappas om av lagkamrater efter ett av sex mål i semifinalen mot USA. USA gjorde inte ett enda, vilket innebär VM-final för Sverige.

Jagar andra raka guldet: "Det är jättestort"

Nio raka segrar i årets turnering och 16 sammanlagt med fjolårets turnering inräknad. Nu jagar Oliver Ekman Larsson andra raka VM-guldet med Tre Kronor i finalen mot skrällgänget Schweiz.

ANNONS
|

En svensk målexplosion med tre mål på 3.07 i andra perioden tog Tre Kronor förbi ett semifinalhinder som på förhand såg svårt ut.

De allra flesta trodde på en tajt, oviss och jämn match.

Målvakten Anders Nilssons 41 räddningar och den skarpladdade målexplosionen såg till att siffrorna sprang i väg.

Tusentals gulklädda svenska supportrar i ett utsålt Royal Arena, 12490 åskådare, kunde njuta för fulla muggar och sedan sjunga "Du gamla, du fria" efteråt.

Nu väntar VM-final mot ett Schweiz som skrällt sig igenom slutspelet och slagit både Finland och Kanada. För andra gången i historien kan Tre Kronor vinna guld två år i rad, precis som 1991 och 1992.

ANNONS

"Ruskigt vassa"

Oliver Ekman Larsson är en av tre spelare – tillsammans med John Klingberg och Dennis Everberg – som är kvar från fjolåret då Tre Kronor vann de sju avslutande matcherna i turneringen, och med nio vinster i år är uppe i 16 raka segrar.

- Maler vi på och tror på det vi gör så är det svårt att slå oss. Det är det vi ska fortsätta med i morgon, även om det blir tufft. Det är nerver och små marginaler, sade backprofilen.

- Vi mötte ju schweizarna i gruppen och jag tyckte de gjorde det svårt för oss. De har många bra NHL-spelare, sade Ekman Larsson om finalmotståndarna, som har sex NHL-spelare.

Forwarden Magnus Pääjärvi gjorde mål i 5–3-segern över Schweiz i gruppspelet:

- De är ruskigt vassa med spelare som (Roman) Josi och (Nino) Niederreiter. Att vi har mött dem i gruppen gör att vi förhoppningsvis kan dem lite bättre.

ANNONS

Segerryck

Anders Nilssons räddningar och en påpasslig Viktor Arvidsson såg till att Tre Kronor ledde med 1–0 efter första perioden trots att USA dominerat och vunnit skotten med 16–8.

Sedan kom målexplosionen. På 3.07 i mittperioden gick Tre Kronor från 1–0 till 4–0 – och allt började i numerärt underläge då Magnus Pääjärvi gjorde 2–0 på returen efter Mikael Backlunds friläge.

- Det var skönt. Matchen stod och vägde och att vi då kan göra ett mål i boxplay gör att vi får momentum. Efter det kändes det som att vi bara gasade på och gjorde två snabba till, sade Pääjärvi.

Patric Hörnqvist sköt 3–0 i numerärt överläge efter 10.05 och bara elva sekunder senare blåste Mattias Janmark ifrån det amerikanska försvaret och gjorde 4–0.

Viktor Arvidsson blev tvåmålsskytt efter att ha satt 5–0 i tom bur och Adrian Kempe fastställde 6–0. Lagkaptenen Mikael Backlund spelade fram till det sista målet, hans tredje assistpoäng.

Köpenhamn, TT:s utsände

Fakta: Sveriges VM-finaler

2017 (Köln): Sverige-Kanada 2–1 efter straffar.

2013 (Stockholm): Sverige-Schweiz 5–1.

2011 (Bratislava): Finland-Sverige 6–1.

2006 (Riga): Sverige-Tjeckien 4–0.

2004 (Prag): Kanada-Sverige 5–3.

2003 (Helsingfors): Kanada-Sverige 3–2 e förl.

1998 (Zürich) Sverige-Finland 1–0, 0–0 (bäst av två matcher).

1997 (Helsingfors): Kanada-Sverige 2–3, 3–1, 2–1 (bäst av tre).

1995 (Stockholm): Finland-Sverige 4–1.

1993 (München): Ryssland-Sverige 3–1.

1992 (Prag): Sverige-Finland 5–2.

Fotnot: Före 1992 avgjordes slutspelen i serieform eller hela turneringen i en rak serie, med undantag från några turneringar under 1930-talet. Sverige har vunnit tio VM-guld genom tiderna.

ANNONS