Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Från Halland till Holland. Hylteskytten Jesper Nyberg har blivit uttagen i den svenska truppen till EM i Arnhem i mars. Bild: Jan Bergman/arkiv

Jättetalang får en plats till EM

Hylteskytten Jesper Nyberg, 20, har bara varit senior i några veckor, men det hindrade inte landslagsledningen från att ta ut jättetalangen till EM i Holland i mars.

För fyra månader sedan avslutade Nyberg juniortiden med att ta JVM-silver på 50 meter running target i luftgevär i Spanien.

Han har länge spåtts en lysande framtid, men att han redan nu skulle få plats i den svenska seniortruppen till EM i Arnhem (3-7 mars) i klassen 10 meter running target var det inte många som trodde.

Man skulle väl kunna säga att allting gått väldigt fort...

Jesper har bara skjutit en enda internationell tävling på seniornivå och det gjorde han för ett par veckor sedan i tjeckiska Plzen.

– Jag sköt personbästa utomlands, men jag var inte riktigt nöjd ändå. Jag vet att jag kan bättre, säger Jesper.

Han fortsätter:

– Men jag var lite nervös när jag stod där och skulle skjuta – det är lite annat än hemma.

Jo, 20-åringen tränar i stort sett varje dag och den mesta tiden lägger han på föräldrarnas gård i Böjeryd utanför Kinnared, där verkstaden numera fungerar som träningsbana.

– Eftersom jag jobbar varje dag (grävmaskinist) är det bra att ha allt på så nära håll som möjligt. Jag behöver det för att spara tid, säger Jesper.

– En bra vecka skjuter jag 1000 skott, ibland lite mer. Om jag åker i väg skulle jag inte hinna med så mycket.

Då och då händer det dock att han besöker 10-metersbanan i Unnaryd eller 50-metersbanan i Skärshult – allt för att bli en ännu bättre skytt.

– Jag har väl inga direkta resultatmål, men vill förstås bli så bra som möjligt. Sedan får vi se hur det går, funderar han.

Till EM gör Jesper storskytten Emil Martinsson sällskap. Osbykillen tillhör världseliten och tog under 2014 tre mästerskapsmedaljer i VM och brons i EM.

– Emil lär ut det mesta till mig, jag får tips som är bra att ha för att utvecklas som skytt. Jag brukar titta på hur han gör när han skjuter och sedan försöka göra likadant.

I Holland är Nyberg mest med för att se och lära och några förhoppningar om en framskjuten placering har han inte.

– Nej, jag kommer inte att ha någonting med toppen att göra eftersom jag inte gjort några resultat på den nivån – jag ser det mer som en erfarenhet.

Så här säger Svenska skytteförbundets sportchef Jonas Edman om uttagningarna:

– Det är jätteroligt att Jesper som förstaårssenior lyckas fortsätta med det positiva skytte han hade förra året. Och att Emil blir uttagen är ingen konstighet, han har givetvis den nivån, säger han.

Lär mer om Falkenbergs FF här