Federico Chiesa (i vitt).
Federico Chiesa (i vitt). Bild: Martin Meissner/AP/TT

Italien klart för EM efter drama

ANNONS

Regerande mästaren Italien är klar för EM i Tyskland i sommar. I bortamötet med Ukraina behövde Italien endast en poäng för att säkra en plats i fotbollsfesten – och mycket riktigt blev det så.

Matchen, som spelades i tyska Leverkusen till följd av kriget, var chansfattig men intensiv. "Gli azzuri" var närmast ett ledningsmål, främst genom pigge Federico Chiesa, men det blev inget.

I den andra halvleken var det i stället Ukraina som tog över matchbilden. Närmast kom Mykhailo Mudryk vars avslut räddades av målvakten Gianluigi Donnarumma.

0–0 slutade matchen och det betyder att Italien får fortsatt chans att försvara guldet från 2021. Ukraina får kvala vidare via playoff.

ANNONS

I de andra måndagsmatcherna bokade Tjeckien och Slovenien också sina biljetter till Tyskland. Förstnämnda slog Moldavien med 3–0. Slovenien besegrade Kazakstan med 2–1.

Fakta: Klara för EM

Totalt kommer 24 landslag göra upp om EM-bucklan i Tyskland i sommar.

För 20 av landslagen går vägen till EM genom en första- eller andraplats i respektive kvalgrupp. För tre av dem går vägen genom Nations League-playoffet i vår. För Tyskland är platsen redan garanterad i egenskap av värdnation.

Hittills är följande nationer helt klara för spel i EM 2024:

Tyskland (värdnation), Belgien, Frankrike, Portugal, Spanien, Skottland, Turkiet, Österrike, England, Ungern, Slovakien, Albanien, Danmark, Rumänien, Schweiz, Nederländerna, Serbien, Italien, Slovenien och Tjeckien.

ANNONS