Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Tvära kast för Niklas Rubin

Hockeyvärlden kan vara både hård och ljuvlig. Fråga bara Niklas Rubin och Varberg Vipers. Där den ena i dag är i SM-final är den andra inte ens kvar.

Ishockey: Från Hockeyettan till finrummet på ett år

För drygt ett år sedan vaktade Niklas Rubin målet när Varberg Vipers säkrade spel i hockeyns division 1 borta mot Olofström. I dag är läget annorlunda. 
På grund av ekonomiska bekymmer tvingades Vipers, mitt under säsongen, lägga ner sitt lag. Niklas Rubin däremot, har långt ifrån lagt ner. Tvärtom, han är just nu mitt uppe i den rafflande SM-finalen mellan HV 71 och Brynäs och historien är kortare än man kan ana.
Efter året med Varberg Vipers tog Niklas Rubin steget till småländska Tingsryd och tillsammans med det lilla ortslaget med drygt 3000 invånare, har han gjort succé. I sin allra första säsong i Sveriges näst högsta serie konkurrerade han ut den betydligt mer rutinerade Tim Sandberg och nådde en räddningsprocent på 93,87 procent. Bäst av alla målvakter i serien och var en stor anledning till att Tingsryd fick kvala till SHL. Hans prestation gav eko och när HV 71 ville spetsa truppen inför slutspelet var det Niklas de ville ha.
– Det har varit en fantastisk säsong för egen del, detta var inte direkt något jag räknade när säsongen drog igång. Jag visste att jag kom hit (till Tingsryd) som andremålvakt men har visat att jag klarar av spela på den här nivån och visat alla som tvivlade.
Var det många som tvivlade?
– Ja men det märkte man när man läste lite kring Tingsryd. Han kommer från division 1, är han verkligen redo för det här och sådant. Det gav mig tändvätska, berättar han. 

"Skitcoolt att få vara med om en SM-final"

Hittills har det inte blivit några minuter på planen för Niklas Rubin men väl nere i båset, som backup till förstamålvakten Linus Söderström när andramålvakten Fredrik Petterson-Wentzel var skadad. 
– Det är verkligen skitcoolt att få vara med om en SM-final. Det är ju det steget man vill ta liksom och att då få komma hit, den bästa tiden på året är skitkul. 
Hur är det att komma in i laget i ett sådant skede av säsongen?
– Der är klart att det är speciellt att komma i slutet av säsongen när du inte känner någon och de har fått ihop sin grupp. Men jag tycker jag har blivit fantastiskt omhändertagen. Det är ett väldigt ödmjukt lag och det är nog en stor del att de tagit sig till final, säger han. 
När han ser tillbaka på tiden i Varberg minns han en turbulent tid med en styrelse som han kände "var alldeles för oerfaren för den nivån" men ett lag som var "skithärligt".
– Kommunikationen från styrelsen till oss spelare funkade helt enkelt inte. Vi fick aldrig reda på att vi hade ekonomiska problem utan fick höra det på annat håll, trots att vi spelare inte ens fick ut vår lön fick vi dra orden ur munnen på dem. De var helt enkelt inte ärliga. 
Hur var det att spela där då? 
– För egen del var det okej. Jag hade heltid och bodde hemma då men man tänkte såklart på andra spelare som hade familj. Hur skulle de få ihop sin ekonomi? För några spelare var det ett riktigt skitår.
– Men jag tycker det är fantastiskt tråkigt att det blev som det blev för dem, fortsätter han. 
Under måndagen spelas den femte matchen mellan HV 71 och Brynäs där det, i skrivande stund, står 2-2 i matcher. Skulle HV vinna i kväll är de bara en match från få höja Le Mat-pokalen till skyn. 
Om du får spekulera, hur skulle det vara att vinna SM-guld, hur delaktig skulle du känna dig?
– Det är klart att man hade blivit oerhört glad om vi hade vunnit, jag har ändå varit här i en och en halv månad och kommit in i det. 
Och hur blir det nästa år, blir du kvar i Tingsryd?
– Ja det utgår jag från, jag har kontrakt med Tingsryd, men vi får se.