Tre äldreboenden smittdrabbade i kommunen

Coronaläget inom Varbergs äldreomsorg tycks nu ha mildrats något. Enligt socialchefen Anna-Lena Sellergren är färre äldreboenden drabbade nu än i slutet av förra veckan.

ANNONS
|

Varbergs kommuns socialchef Anna-Lena Sellergren tycker sig nu se tendenser till att smittspridningen har stannat av litegrann jämfört med när det var som värst.

– Det finns sådana signaler, att det mattas av litegrann. Men vi får räkna med att det går lite upp och ner och det är ännu ett för kort tidsperspektiv för att dra några säkra slutsatser, säger hon.

I nuläget är tre äldreboenden i kommunen drabbade av coronavirus, jämfört med fyra i slutet av förra veckan. Totalt 18 omsorgstagare är smittade, 11 på äldreboendena och 7 inom hemtjänsten.

– Vi har haft fem omsorgstagare som har tillfrisknat sedan i måndags. I alla våra verksamheter finns i nuläget bara en omsorgstagare som vistas på sjukhus, säger Sellergren.

ANNONS

Sellergrens slutsats är därför alltjämt att omsorgen i Varberg har bättre förutsättningar för att möta smittan nu än i våras och att de utökade möjligheterna till testning och smittspårning innebär att det inte blir ett lika stort antal svåra fall nu.

Hur ser du på frågan om besöksförbud?

– Vi ser inte att det finns någon grund för att utfärda ett lokalt förbud. Men vi har en stark avrådan från besök, säger Sellergren.

Socialchefen berättar också att förvaltningen förbereder sig på hur eventuella smittade som skrivs ut från sjukhus ska kunna tas om hand.

– Men den situationen är inte aktuell just nu, och kanske inte blir det heller, säger hon.

Kan det bli aktuellt att öppna det särskilda covidboendet i Tvååker igen?

– Nej, särskilda covidplatser är inte aktuellt, säger Sellergren.

ANNONS