Isen där Nils van der Poel tog guld grundlades i Varberg

När Nils van der Poel satte världsrekord i Peking i fredags sträckte Micael Antonsson på sig lite extra i hemmakontoret i Varberg. Han ligger bakom isen.
– Det är väl att ta i att jag varit delaktig i världsrekordet men att vår speciella teknik var inblandad är såklart väldigt kul, säger han.

ANNONS
|

Att ha perfekt istemperatur kan vara skillnaden mellan en bra tid och en dålig tid och det är just detta som Micael Antonssons teknik levererar.

– Tidigare har man kunnat mäta istemperaturen i hela grader. Nu kan de mäta i tiondels grader, berättar Micael som är teknik- och affärschef på Green&Cool/Carrier.

Runt elva minus ger bästa isresultat och det finns en ”ismakare” som hela tiden kontrollerar temperaturen.

Tekniken är framtagen för kyldiskar i livsmedelsbutiker. Den innebär miljövinster som var mycket viktigt i IOK-beslut om att använda sig av tekniken. Men det fanns också ekonomiska vinster.

Allt startade i Varberg.

– Vi började i ICA Kvantum redan 2002 genom att ersätta de gamla freonaggregaten med mer miljövänligt koldioxid. Jag får tacka Magnus Andersson för att han vågade satsa på det här. Det är ju standard i butiker nu, säger Micael.

ANNONS

Då hette företaget Frigoväst som sedan blev Green&Cool. 2010 blev företaget uppköpt av det världsledande Carrier där Micael nu arbetar med anställning i Marseille i en division som har 450 medarbetare.

Men hur hamnade tekniken i Peking?

– Vi har applicerat det på isbanor runt om i Sverige. Bland annat i Gimo. När jag sedan var på en mässa i Tyskland 2017 så kom Art Sutherland, som är teknikansvarig för isarenor på olympiska spelen, fram till mig och vi började diskutera.

Representanter från Kina kom till Sverige i omgångar för studiebesök.

Sedan lyckades Art Sutherland övertyga Olympiska kommittén och Pekings kommun, som äger arenorna, att det var det svenska kylsystemet som skulle gälla.

– De hade ju redan börjat rita och planera isovalen så det blev ganska bråttom för det måste ju ändras. Det tog ungefär ett år innan allt var på plats och bestämt. Jag var sedan ett antal gånger i Kina som rådgivare och bollplank och vi har också haft delegater på plats under tiden, säger Micael Antonsson.

Och i maj 2020 började företaget att leverera utrustningen från en fabrik i Frankrike och allt var klart i god tid innan OS och isen var välkyld när Nils van der Poel tog två OS-guld och slog ett världsrekord.

ANNONS

– Nils är en fantastisk idrottsman, så eftertänksam och svarar så rätt på frågorna han får. Det är också roligt att ha varit inblandad i processen i bygget av arenan där han tog sina medaljer och slog ett fantastiskt världsrekord.

Kontraktet för Carrier innebär ett genombrott i Kina för den här tekniken och det är inte bara hastighetsåkning på skridsko utan också isarna för konståkning, curling och ishockey som har kylnings-tekniken.

Det finns andra vinster också med tekniken. Värmeenergin från kylprocessen återvinns och går till uppvärmning av arenan och varmvatten till duschar, men också klimatkontroll av byggnaden.

– Jag har själv inte sett den färdiga isen i Peking men var inbjuden som VIP-gäst. Det gick ju inte att åka i pandemitider så det var lite synd. Det känns som om det var ett väldigt prestigefyllt kontrakt för oss i och med att det var OS. Men tekniken rullar på varje dag i livsmedelsbutiker.

Och framtidens isar i skridskoarenorna kan komma att bygga på tekniken som alltså först placerades på ICA Kvantum i Varberg.

– Vi offerterar hela tiden. Nästa OS går i Italien och jag hoppas de också är intresserade, säger Micael.

Totalt beräknas koldioxidanläggningarna spara upp till två miljoner kilowattimmar el under OS i Peking.

ANNONS
ANNONS