Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alexander Isak med U21-landslaget 2017. Arkivbild.

Isak i EM-kvaltruppen – Guidetti petas

Alexander Isaks formkurva har inte gått förbundskapten Janne Andersson förbi. Den 19-åriga anfallaren finns med i Sveriges trupp till EM-kvalmatcherna mot Rumänien och Norge, samtidigt som John Guidetti och Isaac Kiese Thelin petas.

Alexander Isak har fått fart på målskyttet i nederländska Willem II, dit han är utlånad från tyska storklubben Borussia Dortmund. I lördags gjorde han två nya mål i den nederländska högstaligan och han har gjort fem mål på lagets fem senaste matcher.

Det är tillräckligt för att få chansen i EM-kvalet, och han är en av anfallarna till Sveriges matcher hemma mot Rumänien den 23 mars och borta mot Norge tre dagar senare.

- Alexander är med för att vi tycker att han håller den nivå som behövs för att vara med, säger förbundskapten Janne Andersson och fortsätter:

- När man tar ut en trupp tittar man på olika variabler: dagsform, konkurrens på positionen, egenskaper, speltid, kontinuitet i truppen och vilka vi ska möta. Det är en mängd olika faktorer. När vi väger samman alla de här tycker vi att Alexander är en av spelarna som ska vara med. Det är inte mer komplicerat än så.

Guidetti och Thelin petas

Landslagsledningen har imponerats av 19-åringens start i Nederländerna, där framför allt hans påpasslighet framför mål har varit en indikator på god Isakform för landslagsledningen.

TT: Hur stor chans har han till speltid?

- Han har chansen att visa upp sig hela veckan inför Rumänienmatchen. Normalt sett kanske man inte kommer in som nästan helt ny, han har varit på en januariturné med oss vilket är bra så han vet lite grunder i hur vi spelar och jobbar. Men det normala är väl inte att man går in och spelar 90 minuter direkt. Men vi får se hur det ser ut på träning.

Även Union Berlin-anfallaren Sebastian Andersson får chansen efter en tids frånvaro från landslagsfotboll, när Sverige kastar om en hel del i anfallsled jämfört med förra truppen.

För att göra plats har både John Guidetti och Isaac Kiese Thelin petats – båda efter kylslagna perioder utan speltid i sina respektive klubbar (Alavés och Bayer Leverkusen).

"Inte så stora omkastningar"

Det tyder också på att Krasnodarmittfältaren Viktor Claesson nog kan rikta in sig på en anfallsroll likt fallet var i Nations League-avslutningen i höstas.

- Ja, man kan säga att det inte är så stora omkastningar för mig därför att Berg (Marcus) är med som han var innan. Claesson och Berg spelade tillsammans mot Ryssland och Turkiet och gjorde det bra. Så Viktor kommer att vara en forward i ingångsläget även om han också kan spela ytter, säger Andersson.

TT: Hur stor del har bristen på speltid i beslutet att peta Thelin och Guidetti?

- Speltiden är självklart en del. Sedan är det olika. Det går inte att säga procent utan det är en del. Jag ger mig aldrig in i detaljer för det är precis så komplicerat som jag beskriver det. Det är definitivt ingen fast vetenskap. Men vi har kommit fram till att det här var rätt den här gången.

Övriga länder i Sveriges grupp är Spanien, Malta och Färöarna.