Ryssland är välkomna tillbaka till OS, enligt Alexander Zjukov, ordförande i landets olympiska kommitté.
Ryssland är välkomna tillbaka till OS, enligt Alexander Zjukov, ordförande i landets olympiska kommitté.

IOK: Rysslands OS-avstängning hävd

Rysslands avstängning från OS har hävts. Det har IOK beslutat efter att de sista dopningstesterna av ryska idrottare var negativa.

ANNONS
|

OAR (Olympiska aktiva från Ryssland) tog två guld, sex silver och nio brons i de nyligen avslutade olympiska spelen i Pyeongchang, Sydkorea. Två av de 168 ryska idrottarna fastnade i dopningstest under spelen. En av de två, Alexander Krusjelnitskij, fick lämna tillbaka sitt brons i curlingens mixeddubbel.

Men eftersom inga fler dopningstest av ryska idrottare var positiva har avstängningen mot Ryssland "automatiskt hävts med omedelbar effekt", skriver Internationella olympiska kommittén i ett pressmeddelande.

- Rysslands olympiska kommitté har fått sina fulla rättigheter tillbaka, säger Alexander Zjukov, ordförande för kommittén, i nationell tv.

ANNONS

IOK stängde av Ryssland i december. Landets utövare som kunde bevisa att de var "rena" fick tävla som neutrala under olympisk flagg. Nu är ryska idrottare fria att tävla i OS igen.

Avstängningen mot Rusada, Rysslands nationella antidopningsenhet, kvarstår dock. Det meddelade Internationella antidopningsbyrån, Wada, i måndags.

- Vi har mycket jobb kvar att göra och det kommer troligtvis bli lika svårt (för Rusada) som för Rysslands olympiska kommitté. Men vi måste göra det här så fort som möjligt för att skapa ett omfattande system mot dopning i Ryssland.

I Paralympics som startar nästa vecka tävlar ryska idrottare också under neutral flagg. Detsamma gäller exempelvis även i stundande inomhus-VM i friidrott.

TT-Reuters

ANNONS