Christophe Dubi. Arkivbild
Christophe Dubi. Arkivbild

IOK kräver politiskt stöd för OS i Stockholm

Om det ska bli ett OS i Stockholm 2026 måste huvudstadens politiker göra tummen upp. Det är budskapet från Internationella olympiska kommittén (IOK).

ANNONS
|

Efter Calgarys nej häromdagen finns bara två städer kvar som värdkandidater för OS och Paralympics 2026 – Stockholm och Milano-Cortina d'Ampezzo i Italien.

Den nya grönblå politiska majoriteten i Stockholms stad stängde först dörren för en svensk ansökan, men öppnade den på glänt sedan Sveriges olympiska kommitté (SOK) lovat att inte kräva andra garantier än att Stockholm hyr ut arenor och andra platser i staden.

"Måste vara en del"

Nästa vecka ska SOK träffa det politiska styret i Stockholm – och enligt Christophe Dubi, IOK:s högsta OS-chef, måste alltså dörren öppnas helt för att ett svenskt värdskap ska bli verklighet.

ANNONS

- Allt måste komma, ett steg i taget. Det blir ett väldigt viktigt möte nästa vecka. Men IOK är inte rädda för en situation där vi måste jobba hårt. Stockholm måste vara en del av ekvationen, men vi är inte oroliga, säger han till Aftonbladet.

Flexibla med deadline?

Senast den 11 januari ska OS-kandidaterna lämna in sina ansökningar tillsammans med en statlig säkerhetsgaranti. Något som i teorin skulle kunna bli problematiskt ur svensk synvinkel eftersom en styrande regering ännu inte är på plats. Men Christophe Dubi öppnar för att vara generös på den punkten.

- Vid exceptionella lägen får vi vara exceptionellt flexibla, det finns ingen anledning att stoppa hela det här projektet om inte garantin kan vara på plats då. Finns det ingen regering fortsätter vi med allt det andra, vilket är 98,5 procent av jobbet, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: Så fortsätter kandidatprocessen

11 januari: Sista datum för att lämna in OS-ansökan med bärande garantier, exempelvis statlig säkerhetsgaranti.

Februari–april: IOK-representanter besöker och värderar slutkandidaterna.

12 april: Sista datum för en fullständig OS-ansökan.

Maj–juni: IOK utvärderar kandidaterna som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökningar.

23 juni: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz.

ANNONS