Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mästarlaget Smedernas lagledare Jerker Eriksson vid upptaktsträffen i speedway.

Intern strid i guldklubben: Inget fokus på

Konkurshotet följdes av två SM-guld i speedway för Smederna. Men nu stormar det igen i Eskilstunaklubben med interna strider, styrelseavhopp och en bolagsstyrelse som inte får ansvarsfrihet.

Det började i höstas när Smederna tog bort Håkan Ringkvists tjänst som klubbchef och han anklagades för att ha tagit egna beslut som inte varit förankrade i styrelsen. Flera styrelsemedlemmar avgick i protest och vid föreningens årsmöte i februari valdes inte Ringkvist in i styrelsen.

I tisdags fick inte styrelsen i Smedernas aktiebolag ansvarsfrihet vid sin bolagsstämma. Enligt Eskilstuna-Kuriren ska det hållas en extrastämma i nästa vecka där siffror som föreningen velat se ska presenteras.

Stormen i föreningen och bolaget är dock inget som de sportsligt ansvariga lägger någon vikt vid.

- Det får skötas på den nivån som det är på, det är ju ändå inte mycket som vi kan påverka. Jag gör mitt jobb och killarna förbereder sig på sitt sätt inför elitseriepremiären och man hoppas att föreningen reder ut allt annat, säger Jerker Eriksson.

"Ska ge det lilla extra"

Eriksson förbereder sig för en säsong där Smederna hoppas på tredje raka SM-guldet. Framgången har dock haft ett pris. Finallagen Smederna och Dackarna kunde inte börja kontraktera förare förrän efter finalerna eftersom man måste hålla sig inom ett poängsnitt som varje förare får när de kör. Har truppens förare ett för högt snitt måste några bytas ut till förare med lägre snitt.

- Vi tvingades motvilligt plocka bort några gubbar, men så är sporten. Nu hoppas jag att vi gjort vårt jobb och tagit in rätt gubbar, säger Eriksson.

- Det jag tittar på är att vi ska ha en bredd i laget, det är vår framgång – att vi alltid har haft folk som kan leverera. Och så har vi en god och trygg stämning i laget, vi tror på oss själva och ställer upp för varandra. Kör man för Smederna måste man vara beredd att ge det lilla extra.

Lindgren kvar

Sveriges bästa förare Fredrik Lindgren blir kvar i mästarlaget i år.

- Det betyder mycket. Han är vårt affischnamn utåt, vårt dragplåster och går i bräschen på banan med sin körning, sin tuffa inställning och jävlar anamma, säger Eriksson.

- Lagkaptenen Michael Jepson Jensen är också viktig med sitt jobb runt gubbarna i laget.

2016 kom Smederna sist i elitserien och var nära att gå i konkurs. Åren därpå slutade laget som svensk mästare. Och ekonomin är nu i balans.

- Signalerna som jag fått från styrelsen och de som sköter marknaden är att det ser väldigt bra ut. Men man är ganska sårbar, efter ett par regnmatcher kan läget se helt annorlunda ut. Man måste vara ödmjuk och jobba hårt hela tiden, säger Eriksson.