Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En väg till OS är via en rankinglistan. Men den kan bli inaktuell i sammanhanget om coronaviruset stoppar Tilde Johansson och andra friidrottare från att tävla inför OS. Bild: JOEL MARKLUND
En väg till OS är via en rankinglistan. Men den kan bli inaktuell i sammanhanget om coronaviruset stoppar Tilde Johansson och andra friidrottare från att tävla inför OS. Bild: JOEL MARKLUND

Inställda tävlingar kan grusa OS-drömmarna

Idrottsevenemangen ställs in på löpande band. Osäkerheten kring sommar-OS finns i allra högsta grad. Tilde Johansson berättar om sina tankar kring coronaviruset.

Hysterin på vissa håll är total. Hos Tilde Johansson finns den inte, även om hon är försiktig under den rådande pandemin.

– Vi har inte ändrat träningsupplägget sen coronaviruset kom. Jag tar detta på allvar, det är inte så att jag skiter i det, säger Tilde Johansson.

– Vi är väldigt uppmärksamma och noggranna med handhygien, att följa utvecklingen och de råd som ges, tillägger Erik Svensson, Tildes tränare.

Tre Diamond League-tävlingar har ställts in

I nuläget har det inte kommit något definitivt besked från arrangören Tokyo kring sommarens OS. Men under tisdagen inleddes ett två dagar långt krismöte via telefonkonferenser. Därefter kan nya besked komma.

Känner du oro för att OS skjuts upp eller ställs in?

– Jag hoppas verkligen inte att det ställs in. Det är så pass långt fram. Det är värre för andra idrotter, exempelvis har brottarnas OS-kval ställts in under våren, säger Tilde.

Tre Diamond League-tävlingar som skulle hållas i Doha (17 april), ej angiven kinesisk ort (9 maj) och i Shanghai (16 maj) har ställts in. Den sistnämnda har flyttats till 13 augusti. Skulle tävlingarna ställas in kan det få stora negativa konsekvenser för Tilde.

– Om sommarens tävlingar inför OS ställs in får jag kanske inte tillräckligt mycket poäng. Det blir ju mer rättvist för alla idrottare om man får chansen att samla på rankingpoäng.

Falkenbergs IK-tjejen refererar till den rankinglista där de 32 friidrottarna med flest rankingpoäng kan få möjlighet att åka till OS.

– Det är SOK som kan ta ut en till OS. Listan gäller för samtliga friidrottare.

Störst chans i OS 2024 och 2028

Erik Svensson känner ingen oro i det osäkra läget som råder, där inga definitiva beslut har tagits-.

– Man får hantera det då. Vi ser att vi eventuellt kvalar till ett OS. Blir det inte så blir det inte. Det är inget vi kan påverka eller styra.

Om det skulle gå så långt att OS skjuts upp känner Svensson att Tilde har större möjligheter om fyra respektive åtta år.

– Tilde är 19 år. Det är väldigt unikt att man ens är med i OS-tankar då. Det är de två OS-tävlingarna efter Tokyo som hon kommer att ha störst sannolikhet att göra riktigt bra resultat. Hon har framtiden framför sig.

Läs mer: Tilde Johansson om det struliga "sick-sack"-loppet

Läs mer: Tildes högdramatiska centimeterstrid på SM

Lär mer om Falkenbergs FF här