Fortsätter som ordförande. Henrik Carlstein omvaldes på årsmötet och har en fortsatt viktig uppgift för att Warberg ska klara av att få elitlicens beviljad 2019. ”Jag ligger inte sömlös om nätterna. Jag är trygg med att vi ska kunna lösa det”, säger han. Bild: Mattias Nilsson
Fortsätter som ordförande. Henrik Carlstein omvaldes på årsmötet och har en fortsatt viktig uppgift för att Warberg ska klara av att få elitlicens beviljad 2019. ”Jag ligger inte sömlös om nätterna. Jag är trygg med att vi ska kunna lösa det”, säger han. Bild: Mattias Nilsson

Wic är på rätt sida strecket - men har lång väg kvar

Warberg IC gör ett plusresultat men klubben har en bra bit kvar för att lösa elitlicensen om två år. – Jag är trygg med att vi ska kunna lösa det, men det krävs stenhårt arbete och vi behöver ha koll på varje krona, sa Henrik Carlstein vid årsmötet på Varbergs stadshotell.

ANNONS
|

Innebandy: Årsmöte

Wics omvalde ordförande var nöjd med att slippa visa upp samma katastrofala siffra i årsredovisningen som i fjol. Då gick Warberg IC back 350 000 kronor. Nu hamnade årets resultat i alla fall på plus 140 000 kronor.

– Det är en klar för förbättring från föregående år, men man hade ju hoppats på ett ännu bättre resultat, sa Henrik Carlstein.

Ja, för å andra sidan hade Wic budgeterat för 600 000 plus, vilket man inte alls var i närheten av.

– Vi ser väl att när resultaten faller på plan så påverkar det även utanför, sa Henrik Carlstein apropå att herrarna för första gången någonsin ramlade ur högsta serien.

ANNONS

– Det var en turbulent säsong och det är inte ofta man ser vuxna män gråta, sa Henrik som var på plats och såg ödesmatchen i Linköpings sporthall.

Damlagets entré i Superligan, och att de också klarade nytt kontrakt, hjälpte dock till en smula. Man fick ju som bekant 450 000 i kommunalt marknadsföringsbidrag jämfört med tidigare 300 000, med uppgörelsen att det skulle delas lika mellan herrar och damer.

– Vi var oroliga att dra på oss resekostnader inför säsongen, men det var ingen fara, det har vi kunnat hantera. Sen visst, vi hade kanske hoppats på lite mer publik och sålda säsongsbiljetter, men det kanske kommer till nästa år med tanke på vilken säsong damerna gjorde.

Herrlagets öde innebär dock minskat bidrag på 120 000 kronor från förbundet. Samtidigt faller 75 000 kronor bort i anmälningskostnader.

– Det är ingen jättestor skillnad att spela i SSL och Allsvenskan, men det finns inga miljonavtal som i fotboll och ishockey. Sen blir det förstås färre matcher nu, sa Henrik Carlstein.

Fortfarande har Wic 2,5 miljoner kronor minus i eget kapital. Det måste vara positivt till 2018/19 för att elitlicens ska beviljas. Som jämförelse ligger mästarlaget IBF Falun på 1,6 miljoner - fast plus.

ANNONS

– Det är jättetufft för många lag. Skulle det införas idag hade det knappast funnits några serier att spela. Jag tycker absolut att det ska infrias, men man kanske låser det för mycket vid det ekonomiska. Man kan titta på andra parametrar också, menade Henrik Carlstein.

Inför 2017/18 budgeterar Warberg för ett resultat på 556400 kronor. Posterna ”fasta spelarkostnader” på 600000 plus ”spelarkostnader ” på 500 000 kronor försvinner när det blir allsvenskt spel. Samtidigt kalkylerar Wic med 425 000 kronor i minskade sponsringsintäkter.

– Det finns inget som säger att vi ska tappa så mycket. Vi kan mycket väl hålla samma nivå som i år, men vi vill vara försiktiga och inte bygga upp luftslott, förklarade klubbdirektören Martin Josander.

För Henrik Carlstein var det självklart att fortsätta sitt uppdrag.

– Det finns så mycket positiv energi i föreningen. Även om det tar tid och mycket kraft så får man så tillbaka det bara av att åka upp till Sparbanken Wictory Center.

Fakta: Vägen mot elitlicens

Säsongen 2014/15: En gemensam kontoplan för alla innebandyklubbar införs

2015/16: Ett gemensamt räkenskapsår införs med avslut 30 april

2016/17: Klubben ska ha en auktoriserad eller godkänd revisor, inga mer dispenser

2017/18: Klubben ska vara skuldfri

2018/19: Klubbens egna kapital ska vara positivt

Den 1 maj 2019 gäller sedan innebandyns elitlicens fullt ut.

Elitlicensen gäller för alla förbundsserier: SSL Herr, SSL Dam, Allsvenskan, Div 1 Herr, Div 1 Dam

Källa: Svenska Innebandyförbundet

ANNONS