Träslövsläge sätter Halland på innebandykartan: ”En heroisk insats”

I mördande konkurrens lyckades både Träslövsläges killar och tjejer i kullen 05-06 ta sig till USM på Innebandyfesten.
– Det var inte många som trodde att vi skulle ta oss dit, säger Ida Vinberg, lagkapten för tjejerna.

ANNONS
LocationVarberg||

Innebandyträning i Ankarhallen för Träslövsläges killar födda 05-06. De vita, numrerade klubbtröjorna är på. Det övas skott under ledning av tränarna Niklas Frejd och Fredrik Arnesson.

Det har varit ett mycket framgångsrikt år för den här kullen. Som enda lag från Halland tog man sig till USM på Innebandyfesten som avgjordes i Mölnlycke 1-3 april.

– Det var hur skönt som helst. Det känns bra att vi, en liten by utanför Varberg, visar att vi är bland de 16 bästa lagen i Sverige av de över 100 som deltog i kvalet, säger lagkaptenen Wilmer Freytag.

Något som gör klubbens prestation ännu större är att även tjejerna från samma årskull stod för samma bedrift.

ANNONS

– Det är ju det allra roligaste, att båda våra lag tog sig dit. Vad jag förstår är det nästan ännu större konkurrens för tjejerna, säger Björn Freytag, som tränat killaget sedan de var små och som hoppade in som tränare under USM.

”Heroisk insats”

Killarna tog sig först vidare från en kvalgrupp med Warberg och Varla innan man vann nästa grupp mot Genarp och Lund i Höllviken. Den avslutande matchen var en bragdartad upphämtning från 1–6 till oavgjort.

– Det är typiskt det här laget att kunna hämta upp sådana lägen. Många av dem har spelat tillsammans sedan de var tre år och de känner varandra väldigt väl.

Väl i huvudturneringen lyckades man inte nå kvartsfinal från en tuff grupp. Trots det gjorde laget fina insatser även i förlustmatcherna mot blivande mästarna Pixbo (3–6) och Västerås (2–3), samt i den oavgjorda mot Rosersberg Arlanda.

– Det var en heroisk insats bara att ta sig dit så vi tänkte att nu ska vi bara njuta av att vi är här, men ändå ge det en chans, säger Björn Freytag.

Tjejerna hamnade i en grupp med Warberg, Ängelholm och Helsingborg där de två förstnämnda sågs som favoriter på förhand.

Men Träslövsläge ville annat. Efter seger i derbyt mot Warberg och sedan mot Ängelholm fick man 2–2 mot Helsingborg och vann gruppen.

ANNONS

– Det var inte många som trodde vi skulle ta oss dit men vi fortsatte kämpa och kämpa. Sedan var vi jättetaggade och gjorde mycket saker tillsammans för att förbereda oss, säger lagkaptenen Ida Vinberg.

Klubben på innebandykartan

En match i taget var nyckeln.

– Både i kvalet och i USM satsade vi på att bara fokusera på nästa match och inte tänka på de andra matcherna vi skulle spela, fortsätter hon.

Inte heller tjejerna lyckades nå kvartsfinal men prestationen, från båda lagen, sätter klubben på innebandykartan.

– Det är extra roligt att de får uppleva det här för det är sällan en sådan här typ av förening når så långt. Vi är en breddförening med ett stort fokus på att ha kul ihop. Då är det kul att vi finns med bland de absolut största klubbarna i landet, säger Henrik Mossberg, tränare för tjejlaget födda 05-06.

Det pratas mycket om sammanhållningen i de båda lagen som den största hjälpen bakom framgångarna. Dels är det många som även spelar fotboll i klubben, och man känner också varandra från skolan.

– Vi bodde på samma hotell och kollade på varandras matcher, och så tryckte vi upp tröjor till föräldrarna som satt och hejade på, säger Ida Vinberg.

ANNONS

Björn Freytag pratar om framgångarna som viktiga för regionen i stort.

– Det betyder jättemycket för klubben men också för Hallands innebandy att visa att vi är där och att man inte måste spela i de bästa klubbarna för att nå någonstans, säger han.

Utöver framgångarna på ungdomssidan vann klubbens herrseniorer division 3 överlägset med 18 segrar, varav en i sudden death, av 18 möjliga. Flera spelare från USM-laget har även fått spela en hel del med seniorerna.

ANNONS