Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Iran drar på beslut om oljestopp

Irans parlament låter frågan om att stoppa oljeexporten till EU dra ut på tiden i stället för att sätta hotet i verket omedelbart.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En delegation från Internationella atomenergiorganet (IAEA) kom i dag till Iran. Syftet är att skaffa större klarhet kring Irans kärnteknikprogram, sade delegationens ledare Herman Nackaerts före avresan från Wien.

Senare under dagen hade Irans parlament väntats diskutera ett förslag om att stoppa oljeexporten till EU inom några dagar. Genom att strypa tillförseln skulle Iran kunna föregripa EU:s oljesanktioner som träder i kraft den 1 juli. Men nyhetsbyrån Mehr rapporterade att något förslag om saken ännu inte lagts fram i parlamentet.

Fredag

Mehr åberopade ordföranden i parlamentets energiutskott Emad Hosseini, som talade om att förslaget kan tänkas bli klart till på fredag.

Samtidigt som IAEA:s inspektörer anlände till Teheran rapporterade nyhetsbyrån Irna att Irans regering inom kort ska kontakta EU för att diskutera datum och plats för nya samtal om Irans kärnteknikprogram.

Irans atomprogram har bara fredliga syften, hävdar Teheran, medan regeringar i väst anklagar landet för att drivas av ambitionen att skaffa kärnvapen. Motsättningarna skärptes betydligt nyligen när USA och EU införde de hårdaste sanktionerna hittills i sin strävan att tvinga Teheran till eftergifter.

Rävspel

EU:s beslut att sluta köpa olja från Iran den 1 juli slår hårt mot landets ekonomi. Genom att strypa oljetillförseln redan inom några dagar skulle Iran kunna lura EU på tidsfristen att ställa om oljeimporten.

Trots att en fjärdedel av Irans export av råolja gick till EU tredje kvartalet 2011 så anser bedömare att marknaden inte kommer att drabbas av några stora störningar även om Iran stoppar exporten till EU snart. Saudiarabien har förklarat sig redo att ersätta bortfallet från Iran.

Ett större hot för både oljehandeln och säkerheten är Irans hot att stänga Hormuz-sundet, något som USA sagt sig inte tolerera.