Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Inga vinnare på Östgötaporten – och nu leder AIK allsvenskan med två poäng. Norrköpings Kalle Holmberg och Hammarbys Björn Paulsen visar sin besvikelse efter 0–0.

Ingen vinnare i toppmötet en seger för AIK

Hammarby hade chansen att nå ifatt, IFK Norrköping behövde tre poäng för att få kontakt. Ingen lyckades med de uppsatta målen i toppmötet. Mållöst på Östgötaporten var en seger för... AIK.

En fotbollstabell ljuger aldrig. Vem hade mest att förlora på den fullsatta (15 119) arenan? Givetvis IFK Norrköping, inför mötet åtta poäng efter ledande AIK och med både Hammarby och Östersund i bättre position för att utmana om SM-guldet.

Managern Jens Gustafsson gjorde vad han kunde för att tona ned betydelsen av matchen. Budskapet kokades ned till det här:

Det är långt kvar. Mycket kan hända. Inget är klart efter 17 omgångar. Det mesta avgörs under säsongens sista matcher.

Okej, visst... men få en spelare att tro på det?

Tungt tryck gav inget

Norrköping öppnade som om det inte fanns en allsvensk morgondag. Bestämt, distinkt, med högt bolltempo och precision i passningarna.

Det Norrköping saknade – tydligt förstärkt av överlägsenheten under matchens första tredjedel – var förmågan att komma till riktigt farliga lägen.

- Vi saknar fortfarande lite skärpa. Annars gör vi riktigt bra match i övrigt, säger mittfältaren Simon Thern.

Trycket framåt gav stilpoäng, men för få vassa avslut. Det hade Jens Gustafsson svårt att smälta efteråt.

- Det är en bra fotbollsmatch, två lag som vill spela offensivt. 0–0 speglar inte hur det ser ut. Vi bör skapa fler chanser för att göra mål. Vi skulle ha förvaltat det bättre. Därför är jag besviken, säger han.

Och Hammarby – en seger från att gå upp poängmässigt jämsides med AIK?

En ovanlig syn

Framåt hände länge nästan ingenting för seriens målfarligaste lag. Helt enkelt för att Norrköping inte tillät det. För att anfalla måste du ha bollen. Den fick Hammarby knappt låna – och när man hade den var det mest på egen planhalva.

En ovanlig syn den här säsongen. Inte konstigt att det skapade både frustration och förvirring. Tränaren Stefan Billborn studsade fram och tillbaka mellan båset och sidlinjen. Gick inte instruktionerna fram kom spelare som Jiloan Hamad och Imad Khalili till Billborn och ställde frågor.

- Efter de första två minuterna gör vi säsongens sämsta 25. Det är svårt att spela fotboll om man inte kan slå en bredsida. Vi är katastrof när vi kommer till lägen. Andra halvlek är bättre. Vår fyrbackslinje är fantastisk och vi får vara nöjda med att åka härifrån med en poäng, säger Billlborn.

Jätteläge för Tankovic

Norrköping malde på, men Hammarby jobbade tålmodigt, hittade efterhand klarare struktur och linjer. Lagom till halvtid var toppmötet jämnt – och om inte David Moberg Karlsson jobbat hem som han gjorde, hade förmodligen Muamer Tankovic rullat in 0–1 mot klubben han fostrades i.

- Jag hade inte koll på att han var så nära mig. Jag lade över bollen för att skjuta bollen med högern, men skulle ha skjutit med vänster, säger Tankovic till C More.

Nyförvärvet Vladimir Rodic, som hann få alla papper klara, kom in för Nikola Djurdjic med en halvtimma kvar. Matchen öppnade sig mer och mer, när båda lagen tog större risker.

Kalle Holmberg, delad skytteligavinnare 2017, hade varit på planen några sekunder när han fick chansen men avslutade lamt.

Det är inte hans säsong.

Efter tre raka matcher utan seger är frågan också om tåget gått för IFK Norrköping i jakten på AIK och Hammarby om SM-guldet.