Sebastian Samuelsson hade inte sin bästa dag när Sverige missade medalj i herrstafetten.
Sebastian Samuelsson hade inte sin bästa dag när Sverige missade medalj i herrstafetten.

Ingen svensk medalj i herrstafetten

Guld i OS – sjua i VM på hemmaplan. Herrstafetten blev en besvikelse för Sverige.

ANNONS
|

För ett år sedan var det en av de största svenska skrällarna under OS, när de svenska skidskytteherrarna tog guld i stafetten för Norge.

I VM på svensk mark var Norge överlägsna – och Sverige blev bara sjua.

- Vi ska inte kalla det revansch. Men nu är Norge världsmästare och vi är fortsatt olympiska mästare, säger Sebastian Samuelsson.

ANNONS

"Fantastisk stämning"

Rekordpubliken gjorde sitt, men det räckte inte för att sänka fler skott.

- Det var fantastiskt stämning i spåret och på läktaren, det lyfter mig verkligen. Jag tycker jag åker bra första varvet och hör att jag tar tid. Sedan blir jag mer själv andra varvet och tröttnar lite också. Jag hade gärna varit med längre i den bronsfajten än vad jag nu var, säger Samuelsson.

På förhand var han det starka kortet, men med totalt fem extraskott rann tiden i väg och medaljchansen försvann.

Ett glädjeämne var att Fredrik Lindström, vars säsong spolierats av körtelfeber, visade varför han ändå är rätt val i en stafett. Snabbt skytte och bra åkning i snöyran gjorde att Sverige var med efter förstasträckan.

- Jag tror inte att jag kan göra så himla mycket mer. Jag är superstolt över min ståserie – att jag kunde få ner en snabb nolla där, säger Lindström.

ANNONS

Ännu starkare såg Jesper Nelin ut, som verkar ha hittat formen ordentligt lagom till sista dagens tävlingar.

- Det var helt klart den bästa åkningen i det här mästerskapet. Det är riktigt surt att inte få åka masstarten nu. Men vi har en världscuphelg kvar i alla fall, säger Nelin.

"Han är mänsklig"

Förbundskapten Wolfgang Pichler var nöjd med laginsatsen:

- Tre killar gör det jättebra. Fredrik ger 100 procent, Nelin ger 100 procent, ”Ponsi” var superbra men jag kan inte säga att Sebastian var bra. Det är sådant som händer, han är mänsklig han också.

Den enda herre som får köra avslutande masstarten är dock just Sebastian Samuelsson.

- Jag ser fram emot den, speciellt med den här publiken. Men det är verkligen formel 1 med de 30 bästa i världen. Det kommer bli en tuff tävling men skjuter jag bra och känner mig pigg kan det gå bra.

ANNONS

Där lär åter Norge finnas med i tät. Johannes Thingnes Bø behövde inte förta sig när han som slutman i lugn och ro tog med sig en flagga innan han körde över mållinjen och firade ännu ett norskt guld. Tyskland tog silvret och Ryssland bronset, efter att Frankrikes stjärna Martin Fourcade skjutit bort laget på sistasträckan och blev sexa.

TT

ANNONS