Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Idrottsmuseet i Göteborg får 138 000 kronor i bidrag bland annat för att kunna restaurera tungviktsboxaren Ingemar Johanssons världsmästarbälte. Arkivbild.

Ingemar Johanssons mästarbälte restaureras

Idrottsmuseet i Göteborg får 138 000 kronor i bidrag från Riksantikvarieämbetet bland annat för att kunna restaurera tungviktsboxaren Ingemar Johanssons världsmästarbälte.

- Det är 60 år gammalt och kedjorna mellan metallbrickorna har ärgat ned i tyget och resåren behöver fixas, säger museiintendent Hans Elbel till TT.

Bältet erövrade Ingemar Johansson när han besegrade Floyd Patterson på Yankee Stadium i New York den 26 juni 1959. Johansson vann på teknisk knockout efter två minuter och tre sekunder av den tredje ronden.

Resten av bidraget ska användas till att köpa en högsäkerhetsmonter där bältet ska visas upp för allmänheten tillsammans med andra minnesföremål från Ingemar Johansson karriär, som till exempel hans OS-medalj från 1952.

Bidraget är en del av de 16 miljoner kronor som Riksantikvarieämbetet årligen delar ut i direkt projektstöd till arbetslivsmuseer, hembygdsmuseer och ideella kulturarvsverksamheter.