Antidopningslaboratoriet i Moskva, där Wada nyligen samlade in data. Arkivbild.
Antidopningslaboratoriet i Moskva, där Wada nyligen samlade in data. Arkivbild.

Inga nya sanktioner mot Rusada

"Den här gången ser vi mellan fingrarna men krånglar ni igen kommer ni inte undan". Ungefär så resonerar Wada – som väljer att inte straffa den ryska antidopningsorganisation Rusada.

ANNONS
|

Den internationella antidopningsbyråns exekutiva kommitté sammanträdde på tisdagen för att hantera de senaste turerna kring Rusada.

När Wada i september hävde avstängningen av Rusada var villkoret att Wadas personal skulle få tillgång till all data från Rusadas laboratorium i Moskva före årsskiftet.

Men när Wadapersonalen kom till Moskva i december fick den först inte komma in i laboratoriet eftersom Wadas utrustning inte var godkänd enligt rysk lag. Inte förrän den 17 januari hade Wada fått all begärd data.

- Flera medlemmar yttrade sitt missnöje över att deadline hade missats men kom överens om att inga sanktioner skulle införas, säger Wadas ordförande Craig Reedie i en kommentar från tisdagens möte.

ANNONS

Kan reagera snabbt

Reedie påpekade att "betydliga förbättringar" nåtts i att "lösa den ryska dopningsfrågan" men varnade också att Wada kommer att reagera snabbt om det visar sig att någon data manipulerats.

Thomas Bach, ordföranden i Internationella olympiska kommittén, har nyligen sagt att Ryssland straffats tillräckligt genom att inte ha fått vara med på vinter-OS i Pyeongchang i fjol. Alla är dock inte nöjda med att Ryssland missat tidsfristen. Sverige, tillsammans med 15 andra nationella antidopningsorganisationer, har krävt att Wada snabbt skulle agera mot Ryssland.

"Det är nödvändigt för att det globala antidopningsarbetet ska ha ett högt förtroende. Det är det enda sättet vi kan visa de rena idrottarna att de tävlar i ett rättvist och jämställt fält", sade Christine Helle, chef för Svensk antidoping, i ett uttalande från Riksidrottsförbundet.

"Som en fars"

Även skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson, guld- och silvermedaljör vid OS i Pyeongchang, har varit kritisk mot Wadas agerande.

- Det känns nästan som det blivit en fars. Det är mycket som inte fungerar som det ska. De (Wada) återinförde Rusada i september trots att de inte uppfyllt kriterierna, sade han till SVT.

ANNONS

- Jag är orolig om Wada gör en kompromiss igen. Gör man det tror jag de spelat ut sin roll lite grann. Från början var man förvånad, nu känner man att det inte är antidopning som är största anledningen. Man har inte en tillräckligt hård linje och gullar med ryssarna.

TT-AFP

Fakta: Rysk dopning

Den utbredda ryska dopningshärvan blev först känd inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.

McLarens rapport släpptes i två delar 2016. Den första, släppt i juli, visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015.

Enligt McLaren användes ett särskilt system för att byta ut dopningsprover under OS i Sotji 2014. Han hävdade också att den ryska säkerhetstjänsten var direkt inblandad för att mörka idrottares dopning i samband med vinterspelen 2014.

Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva. Det ledde till att Ryssland blev avstängt från OS i Pyeongchang i februari. Endast de ryska idrottare som det inte fanns någon dopningshistorik kring fick ställa upp, då under neutral flagg. Endast fyra ryska skidskyttar var med i Sydkorea.

Tidigare i höst hävde Wada avstängningen mot Rusada och antidopningsbyråns laboratorium i Moskva, ett beslut som står fast efter ett den exekutiva kommittén möte på tisdagen.

ANNONS