Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Caster Semenya kanske blir långdistanslöpare om hon inte får rätt i Cas. Arkivbild.

Inför Cas-domen – Semenya testar långdistans

Löparstjärnan Caster Semenya förbereder sig på livet efter Cas-domen. För även om idrottens skiljedomstol inte ger henne rätt att fortsätta att tävla i medeldistans utan att medicineras för hyperandrogenism kanske hon springer vidare – i långdistans.

I går blev hon sydafrikansk mästare på 5 000 meter. Hon vann loppet i Germinston på 16.05,97. Tidigare under dagen vann den regerande olympiska mästarinnan på 800 meter mästerskapsloppet på 1 500 meter.

Sydafrikanska medier uppger att Semenya inte gav några kommentarer efter sina lopp. Hon får inte uttala sig om det pågående fallet i Cas förrän efter domslutet.

I början av nästa vecka väntas idrottens skiljedomstol Cas komma med sitt utslag angående Semenyas överklagande av Internationella friidrottsförbundets (IAAF) nya regler.

Vill inte medicinera

För ett år sedan beslutade IAAF att alla hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare (som springer distanser mellan 400 meter och en mile som är 1 609 meter) var tvungna att sänka testosteronhalten genom medicinering för att få tävla internationellt. Skälet till beslutet var att få till rättvisa förhållanden i tävlingarna.

Semenya vill inte medicinera för att sänka testosteronhalten och överklagade därför IAAF:s beslut till Cas. IAAF beslöt därför att vänta med införandet av regeln till dess att Cas kommit med sitt utslag.

Brott mot mänskliga rättigheter

IAAF har haft svenskan Angelica Hirschberg, obstetrik- och gynekologiprofessor vid Karolinska Institutet, som vittne i Cas. Hon har i sin forskning funnit att det finns ett samband mellan hög testosteronhalt och idrottsframgångar hos kvinnor.

Men forskare som nyligen har presenterat en studie i British Medical Journal menar att det är en myt och att det i stället är talang som ligger bakom framgångarna.

FN:s råd för mänskliga rättigheter, UNHCR, anser att IAAF:s nya regler kan vara ett brott mot internationella normer för mänskliga rättigheter.