Luca Waldschmidt i gruppspelsmatchen mot Österrike.

"Il Bomber" skickade Tyskland till final

Rumänien gick mot en skräll i semifinalen i U21-EM mot Tyskland. Men med två mål vände turneringens skyttekung Luca Waldschmidt på matchen i den andra halvleken och säkrade tysk seger med 4–2. I finalen ställs regerande mästarlaget Tyskland mot Spanien – en finalrepris från 2017.

|

Luca Waldschmidt har till vardags haft det kämpigt i klubblaget Freiburg. Men i U21-EM i Italien och San Marino har 23-åringen med fem gruppspelsmål imponerat till den grad att italienarna har gett anfallaren smeknamnet "il Bomber", en ordlek på "der Bomber", smeknamnet på den före detta tyske skyttekungen Gerd Müller.

Det sades att Gerd Müller aldrig missade målet – och även Waldschmidt har under turneringen visat en fin förmåga att pricka mål.

I semifinalen mot skrällaget Rumänien, som slog ut England i gruppspelet, var Tyskland på väg ut ur turneringen efter den första halvleken. Och Waldschmidt fick se sig överglänst av Rumäniens skyttekung George Puscas, som med två mål gav Rumänien ledningen.

Men i den andra halvleken visade Waldschmidt varför han är turneringens skyttekung. Anfallaren kvitterade först på straff innan han, på tilläggstid, gav Tyskland ledningen med en lurig låg frispark.

I den andra semifinalen var Spanien i ett tidigt underläge mot mångårige antagonisten Frankrike. Men det spanska laget kom tillbaka och säkrade en 4–1-seger efter tre mål i den andra halvleken.

Att Tyskland och Spanien möter varandra i finalen innebär en repris från finalmötet 2017. Då vann Tyskland med 1–0 efter mål av Mitchell Weiser.