IFK Göteborg jublade framför sin tillresta klack efter 2–1-segern i Norrköping.
IFK Göteborg jublade framför sin tillresta klack efter 2–1-segern i Norrköping.

IFK Göteborg vann igen: "Jobbar oerhört hårt"

I höstas ett allsvenskt bottenlag, präglat och plågat av interna oroligheter och dålig ekonomi. Och nu: IFK Göteborg jagar Malmö FF i toppen – och på torsdag möts klubbarna. 2–1 mot IFK Norrköping på Östgötaporten var ännu ett styrkebesked av Poya Asbaghis lagbygge.

ANNONS
|

En poäng bakom Malmö FF efter åtta omgångar. Vem hade kunnat tro det med alla problem IFK Göteborg haft?

Men det går som på räls just nu.

Samtidigt är Poya Asbaghi ödmjuk. "Blåvitts" tränare vet hur fort det kan svänga – och han såg samma match som alla andra på Östgötaporten.

- Norrköping är det bästa lag vi mött hittills. Om det inte hade varit för ett uppoffrande jobb och en storspelande Giannis (Anestis) i målet så hade den här matchen förmodligen slutat annorlunda. Det är jätteskönt att få med sig tre poäng trots att prestationen inte är på topp, säger Asbaghi.

ANNONS

När allt kommer omkring handlar fotboll om två saker.

1) Göra så många mål som möjligt.

2) Släppa in så få mål som möjligt.

Starka framåt och bakåt

IFK Göteborg är bra på båda delarna just nu. IFK Norrköping var, om man yxar till det lite grovt, bättre på det mesta i övrigt. Men det tippade topplaget får inget med sig för tillfället och är plötsligt inblandat i bottenstriden efter åtta omgångar.

Det började illa och slutade än sämre. För IFK Göteborg var det tvärtom. En lysande inledning och ett perfekt slut med Giorgij Charaisjvilis segermål i 83:e minuten.

- Vi är mycket glada, vi gjorde ett mycket bra arbete. Nu måste vi se till att fortsätta med det, säger Charaisjvili till CMore.

Robin Söder var tillbaka startelvan och han behövde inte många minuter på sig att sätta ett rejält avtryck på matchen. Anfallaren var högst delaktig i Göteborgs ledningsmål redan efter tio minuter.

Söder friställde tonårssensationen Benjamin Nygren som från sin högerkant vaket spelade snett inåt bakåt till Patrik Karlsson Lagemyr.

ANNONS

Tackade Nygren

Denne tackade 17-årige Nygren för hjälpen.

- Vi har en bra kemi på både träningar och matcher, han är en smart spelare. Kul att han får göra poäng, säger Karlsson Lagemyr till CMore.

Pressat av den svaga säsongsstarten fortsatte IFK Norrköping att leta efter sin identitet. Sakta men säkert hittades hyggliga delar av den, med tiden många.

- Vårt spel är det bästa vi presterat den här säsongen och det är jättetufft att vi inte får med oss något, säger Norrköpings manager Jens Gustafsson.

Tre raka segrar

Framgång för Norrköping bygger på rörlighet och ett precist passningsspel. När de två kuggarna gick i varandra började det hända saker.

Lars Krogh Gerson testade ljumskmusklernas elasticitet när han styrde in 1–1 med högerfoten med sex minuter kvar till halvtid. Landslagsmannen från Luxemburg, vanligtvis försvarare men för dagen yttermittfältare, var överraskad.

Norrköping ökade trycket efter pausen och radade upp möjligheter. Giannis Anestis var en av Göteborgs många matchvinnare med fotparaden på inhopparen Kalle Holmbergs nick.

ANNONS

Den främste var förstås Giorgij Charaisjvili.

Charaisjvili fick två chanser och på den andra såg han till att Göteborg nu har tagit 13 poäng på de fem senaste matcherna, varav tre raka segrar.

TT

ANNONS